Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин побував з робочим візитом у Чернівецькій області. Чернівці зустріли теплою сонячною погодою, гірська Вижниця — першою позолотою на карпатських кручах, аграрний Кіцмань — приємною метушнею на полях.
Спочатку Володимир Михайлович зустрівся зі студентською молоддю у приміщенні палацу «Академічний» і одразу заволодів їхньою увагою. Пригадав, як свого часу за волею батьків мало не став лікарем. Далі докладно зупинився на проблемах, які найбільше цікавлять майбутніх випускників вищої школи, — питанні прискореної глобалізації світу і місця України та простого українця у ньому.
Основною умовою, на думку Голови Верховної Ради, для подолання політичної, а за нею економічної кризи, є утвердження в Україні міцної збалансованої влади, можливої тільки на основі чесного волевиявлення народу, забезпечення прозорих виборів.
На прес-конференції, відповідаючи на запитання щодо його ставлення до коаліції БЮТ і ПР, яка планувалася і яка ще може бути, Голова Верховної Ради наголосив, що він спокійно ставиться до створення на законних підставах будь-якої більшості у парламенті. Але, вважає Володимир Литвин, відбулося те, що відбулося, час згаяно, і всі відповіді на це запитання дадуть президентські вибори.
На запитання, яким політиком — проросійським чи прозахідним — він себе вважає, глава парламенту заявив, що вважає себе винятково проукраїнським політиком. Щодо свого ставлення до нових проектів Конституції України він відповів, що поки що у Верховній Раді зареєстровано тільки новий проект Конституції, поданий Президентом, інші зміни до законів ще не набули цілісного характеру, а проект Конституції може вносити або Президент, або група із 150 депутатів. Свій проект мають, наприклад, комуністи, але вони не можуть набрати 150 голосів.
Інше запитання стосувалося можливої російської загрози після прийняття в першому читанні російською Думою закону, який дозволяє Російській Федерації використовувати свої війська на чужих територіях у сенсі перебування в Криму російського Чорноморського флоту. Володимир Литвин наголосив на тому, що мілітаристські настрої, які дістали своє відображення в окремих публікаціях в українських газетах, — не на часі. Найбільшим стабілізатором і ліками від подібних істерій, на його думку, є розважливість українців, котра рятувала і в гірші часи. Ми повинні жити своїм розумом. Крим завжди буде українським, переконаний Голова Верховної Ради. Щоправда, за однієї умови: якщо держава не буде і далі деградувати і якщо годуватиме свою армію, а не прагнутиме годувати чужу.
— Нині ж через політичне протистояння в державі українське військо доведено до межі, яка становить загрозу державному суверенітету. І одноразовими, навіть значними, ін’єкціями ситуацію кардинально не зміниш, — заявив Володимир Литвин.
Журналістів цікавила наявність у владі професіоналів. Голова Верховної Ради вважає, що призначення людей на ключові посади має відбуватися лише на засадах професійної придатності. Володимир Литвин застеріг політиків від спокуси «зробити» вибори і результат, а не перемогти за волевиявленням громадян. Одним із напрямків такої спроби є, на думку Голови Верховної Ради, намагання розігнати парламент, що таїть у собі великі загрози забезпеченню законності та демократії у державі.
— Якби у 2004 році не було Верховної Ради, неважко припустити, за яким сценарієм узурпації влади могли б розвиватися події, — зазначив Володимир Литвин.
Щодо майбутнього державного фінплану Володимир Михайлович сказав:
— Бюджет має прийматися не під вибори і не під окремих політиків. Це має бути бюджет країни.
Нині, переконаний політик, попри запевняння та обіцянки окремих претендентів на президентське крісло, бюджет після виборів буде прийнято антисоціальний, і всі попередні прорахунки влади знову намагатимуться вирішувати у звичний спосіб — за рахунок людей.
У колоритній гуцульській Вижниці Володимира Литвина вітали на центральному майдані, де зібралося близько тисячі горян. Основними темами, які хвилюють мешканців цього непростого краю, було питання розкрадання бюджетних коштів, виділених на ліквідацію наслідків торішньої повені, яке, на думку горян, має місце. Високий гість пообіцяв громаді звернутися до Генпрокуратури з проханням ретельно розібратися із освоєнням коштів, виділених на відновлювальні роботи та відбудову постраждалих сіл і доріг. Всього, за його словами, на ліквідацію наслідків стихії у кількох західних областях було виділено 4,3 мільярда гривень, і ця сума хоч і є значною, але може бути недостатньою для подолання накоєного природою та будівництва нових протипаводкових об’єктів. Ще люди поскаржилися на бездіяльність місцевого самоврядування, на що Володимир Литвин сказав, що може хіба що поспівчувати їм. Ним був поданий до Верховної Ради проект закону про заборону обиратися на самоврядні посади більше двох строків. Верховна Рада проект відхилила.
Не менш тепло гостя зустріли і у Кіцмані, де люди теж цікавилися, коли буде краще. Відповідь на це запитання, на думку Володимира Литвина, проста: краще буде, коли люди оберуть кращу владу.
***
— Рішення Конституційного Суду щодо тимчасових слідчих комісій було для мене очікуваним і прогнозованим. І зрозуміло, що були певні підстави для оскарження цього рішення, хоча я не розраховував, що закон в цілому буде скасовано, — сказав Володимир Литвин. — Треба буде скоригувати роботу комісій, котрі тепер можуть ігнорувати особи, якими ці комісії займалися. Але потрібно наголосити на тому, що рішення Конституційного Суду можна оскаржити лише, як кажуть українці, у небесній канцелярії.
Це рішення, за його словами, знову підтверджує, що владу в Україні остаточно розбалансовано, вона розвалюється на очах. Кепсько, що найголовніший суд держави змушений виступати арбітром у непримиренних дискусіях між гілками влади, вважає Володимир Литвин.