Міжфракційне депутатське об’єднання «За цифрове майбутнє України» з представниками Інтернет-асоціації України вчора обговорили питання використання об’єктів електроенергетичного комплексу для розташування інфраструктури телекомунікаційних мереж.

Зокрема, співголова об’єднання Олександр Данченко в інтерв`ю «Голосу України» розповів, що в нашій державі немає єдиних правил доступу до інфраструктури телекомунікаційних мереж. Тому не в усіх селах, містечках громадяни мають можливість дивитися телебачення, користуватися Інтернетом та телефоном, бо оператор не може прокласти оптику по стовпах, які належать Обленерго. Воно не дає такого дозволу.

Тому, підкреслив народний депутат, співпраця з Обленерго має бути вибудована за єдиними правилами по всій країні. Їх потрібно погодити з Міністерством енергетики і Національною комісією, що здійснює державне регулювання у галузі енергетики. Такі правила повинні діяти в житлово-комунальному господарстві. Їх мають погодити з профільним парламентським комітетом та міністерством. Коли ці галузі будуть врегульовані в єдиному документі, тоді можна запроваджувати правила рівного доступу для всіх операторів зв’язку. Олександр Данченко сподівається, що це питання вирішать до кінця року. 

«Нині ми працюємо над відповідними законодавчими актами. Але перед тим як їх розробити, треба побудувати економічну модель із розрахунку тарифів. Тільки після цього можемо виходити з якимись законодавчими ініціативами», — сказав він та додав, що вже внесені зміни до закону «Про регулювання містобудівної діяльності».