Загальні доходи плануються на рівні 284,8 млрд. грн., видатки — 336,2 млрд. грн., курс гривні до долара — 7,5.
Cьогодні у столичному Українському домі Кабінет Міністрів презентує проект Державного бюджету на наступний рік, повідомляє управління у зв’язках із ЗМІ секретаріату КМ.
Головний фінансовий документ країни на 2010 рік урядовці розглянули на відкритому засіданні минулої суботи. Проект Держбюджету-2010 передбачає не лише антикризові заходи, а й глибинні фундаментальні реформи, заявила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко. Зокрема, децентралізацію міжбюджетних відносин на користь сіл, селищ та міст.
«Планування і прийняття Державного бюджету на 2010 рік залишається центральною антикризовою програмою уряду», — зазначила прем’єр.
Уряд не обіцяє в 2010 році зростання соціальних виплат і заробітних плат. Головний пріоритет — підтримка національної економіки. «Але в той же час ми робимо маленькі кроки вперед по підвищенню цих соціальних стандартів, але в дуже помірному, консервативному варіанті», — додала вона.
Кабмін у проекті Державного бюджету на 2010 рік заклав курс гривні до долара на рівні 7,5, повідомила Юлія Тимошенко.
А загальні доходи в основному фінансовому документі країни, за словами в. о. міністра фінансів Ігоря Уманського, закладені на рівні 284,8 млрд., видатки — 336,2 млрд. Дефіцит держбюджету планується на рівні 3,97 відсотка. Надходження по лінії Державної податкової служби збільшаться до 126,7 млрд. грн. Крім того, зазначив І. Уманський, уряд планує продовжити програми рекапіталізації банків.
Міністр економіки Богдан Данилишин повідомив, що уряд прогнозує позитивну динаміку зростання економіки у 2010 році, зокрема, зростання валового внутрішнього продукту очікується на рівні 3,7%.
Міністр поінформував, що реальне збільшення середньомісячної заробітної плати планується на рівні 3%.
«Значним за впливом на динаміку промисловості стане машинобудування завдяки тим програмам, які зараз прийнято урядом, тим коштам, які виділяються з урядових проектів, в тому числі Стабілізаційного фонду, і проектам із співпраці з іншими країнами, де приріст промислового виробництва на 2010 рік планується на рівні 5%. Виробництво іншої продукції зросте на 7%, продукції харчової промисловості і металургії — на рівні 3% кожна», — пояснив міністр і додав, що «2010 рік стане початком одужання національної економіки».