Євро-2012 стане успішним лише тоді, коли буде готуватися й реалізовуватися в інтересах громадян, а не чиновників українських відомств і УЄФА. На цьому під час «круглого столу» «Як вчасно завершити реконструкцію НСК «Олімпійський» наголосив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.
«Для того, щоб успішно завершити підготовку всіх необхідних об’єктів до чемпіонату, треба знайти відповідь на низку запитань і скоригувати роботу відомств. Бо складається враження, що довкола багатьох проектів, зокрема реконструкції НСК «Олімпійський», чиновники, прикриваючись УЄФА, намагаються вирішити свої земельні питання і залучити без тендера «братні» комерційні структури для освоєння бюджетних коштів», — сказав він.
Тому нині, за його словами, надзвичайно важливим є контроль за здійсненням цієї роботи. Наглядова рада НСК «Олімпійський» — орган, який контролює процедуру реконструкції, чомусь жодного разу не збиралася. Саме вона повинна системно опрацьовувати вказане питання.
Не менш важлива, на думку Миколи Томенка, проблема збереження спортивної інфраструктури на самому стадіоні та довкола нього. «Велика розкіш ліквідувати спортивні об’єкти задля кількох матчів, які проводитимуться під час Євро. Наше завдання —покращити спортивну інфраструктуру, яка є для інших видів спорту, під час будівництва елітного футбольного стадіону», — зазначив заступник Голови Верховної Ради.
Він наголосив, що треба переходити на рівень системного спілкування людей, які відповідають за реконструкцію, відповідальних у парламенті за фізичну культуру і спорт, Національного олімпійського комітету та громадськості для забезпечення успішної реалізації цього проекту.
У свою чергу міністр сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко зазначив, що всі роботи з реконструкції НСК «Олімпійський» виконуються за чітко встановленим УЄФА планом і повністю вкладаються в кошторис. За його словами, Міністерство сім’ї, молоді та спорту разом з іншими міністерствами опрацювало проект закону про державну підтримку і особливості функціонування стадіону. Парламенту пропонується розглянути можливість збереження території та об’єктів, підпорядкованих НСК.
На думку міністра, виконуючий обов’язки директора НСК «Олімпійський» Олександр Білокур є найбільш реальним кандидатом на посаду директора. Він також зазначив, що десять із дванадцяти вимог УЄФА до реконструкції НСК будуть виконані до листопада цього року.
Юрій Павленко повідомив, що згідно із затвердженим проектом реконструкції, вартість НСК «Олімпійський» — 2 млрд. 114 млн. гривень. «Проте остаточна ціна стане зрозумілою після підписання акту здачі—приймання робіт і введення стадіону в експлуатацію», — сказав він.
На знімку: заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, голова Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Павло Костенко, голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для перевірки дотримання законодавства України при проведенні реконструкції Національного спортивного комплексу «Олімпійський» Равіль Сафіуллін (зліва направо).