Минулої суботи у Житомира було свято — 1125-річчя від заснування. Місто вирувало, гуляло і приймало високих гостей. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час урочистостей та святкових заходів, вітаючи житомирян зі святом, наголосив, що «Україна була, є і буде, бо є люди такі, як житомиряни, — люди, які мають власний світогляд, живуть, працюють і прагнуть, аби ми жили в мирі й достатку».
Ціни вгору, зарплати вниз
...Хоча Житомир розташовано лише за 140 кілометрів від столиці, його ритм помітно повільніший, а життєвий рівень його мешканців значно нижчий. Родина Сенчуків традиційно щороку приходить на день міста, але настрій у них не вельми святковий. Ірина нарешті влаштувалася на роботу — в салон одягу, із зарплатою в конверті, але без трудової книжки, а отже, і жодних соціальних гарантій. Лише один продавець у цьому магазині працює «офіційно». А Ірині за п’ять років уже оформляти пенсію. Її чоловік, за фахом будівельник, уже декілька років заробляє у столиці — робить ремонти та будує басейни заможним киянам. Старша донька не квапиться виходити з декретної відпустки на зарплату в 800 гривень у драмтеатрі, середня донька після закінчення філфаку університету змогла влаштуватися лише у представництві одного з операторів мобільного зв’язку. Але тепер після хвилі скорочень до її обов’язків, окрім попередніх, за ту саму зарплату (близько 1000 гривень) входить ще й продаж на вулиці стартових пакетів. Найбільше «пощастило», за місцевими мірками, молодшій доньці, котра влаштувалася власкором всеукраїнського журналу, а її зарплата у дві з половиною тисячі гривень вважається для житомирян мало не «межею бажань». Тож не випадково першими запитаннями до Голови Верховної Ради під час спілкування з журналістами були соціально-економічні — про соціальні стандарти, забезпечення хворих на цукровий діабет інсуліном, ухвалення держбюджету на наступний рік.
«Я сьогодні вперше за останній час побачив справжнє свято — свято для людей, адже, думаю, ніхто їх сюди не спонукав приходити, — сказав В. Литвин. — Але було б дуже добре, якби наступного року в святкових колонах було б більше представлено трудових колективів. Це означатиме, що країна живе, економіка працює, і у людей є підстави бути гордими за свої підприємства, за своє місто. Тоді й Україна почуватиметься набагато краще».
Потрібен результат, а не обіцянки
Відповідаючи на запитання щодо можливості ухвалення держбюджету на засіданні уряду, глава парламенту зазначив, що це скоріше проблема не уряду, а Верховної Ради. За словами В. Литвина, ухвалення бюджету в період політичного міжсезоння має стати пріоритетним. «Це було б дуже позитивним для країни, поки головні політичні гравці ще не знають, хто з них буде першим», — сказав він.
«Зрозуміло, що бюджет буде соціальним, — вважає глава парламенту, — але водночас треба думати над розвитком економіки. Потрібно робити все, аби надати поштовх розвиткові виробництва. У такі періоди безладдя та міжсезоння — це якраз добра нагода прийняти бюджет для країни». В. Литвин вкотре наголосив, що для виконання таких планів в державі потрібен діалог на всіх рівнях: «Має бути розуміння, що треба наполегливо працювати».
Ведучи мову про майбутню президентську виборчу кампанію, В. Литвин підкреслив, що вона має стати «змаганням ідей», а не війною компроматів. «З усіх плакатів кричать — дамо, почуємо, але чому ж не чують? Треба, щоб був результат, а не обіцянки. І щоб люди побачили, що є інше життя, а не просто існування», — зауважив він.
На запитання, чи працюватиме парламент, якщо буде ухвалено закон про соціальні стандарти, глава парламенту спрогнозував: Верховна Рада працюватиме за однієї умови — якщо регіонали відмовляться від тактики зруйнувати парламент. «Бо всім зрозуміло, що мова не про прийняття закону про соціальні стандарти, — вважає В. Литвин. — Якби хотіли його прийняти, то вже давно прийняли б. А не хочуть приймати з огляду на те, що не хочуть виплачувати і ту зарплату, яка належить людям. Сьогодні заборгованість із зарплати близько мільярда гривень, і з них 80 відсотків — це приватні структури».
Щодо забезпечення інсуліном, В. Литвин нагадав, що Верховна Рада ухвалила закон, яким передбачалось додатково виділити 160 мільйонів гривень на забезпечення до кінця року інсуліном хворих на цукровий діабет. Проте Президент заветував цей закон, а парламент не спромігся подолати вето. Голова Верховної Ради пообіцяв робити все, щоб це питання було розв’язано, адже люди не можуть чекати, доки будуть з’ясовані стосунки між гілками влади.
Політики мають взяти себе за барки
Володимир Литвин зізнався, що під час відвідин Житомирщини, звідкіля він родом, завжди відчуває особливий приплив сил та натхнення, адже це його мала Батьківщина. «У мене завжди б’є фонтан ідей, головне, щоб була підтримка і розуміння того, що треба працювати, — сказав він. — Ідея одна — кожному політику взяти себе за барки, посадити на робоче місце і почати працювати, а не займатися звинуваченнями та нагнітанням пристрастей».
Під час урочистостей В. Литвин вручив відзнаки і грамоти Верховної Ради України видатним жителям Житомира за значний внесок у розбудову і розвиток міста.
Київ—Житомир.
Володимир Литвин, міський голова Житомира Віра Шелудченко, народний депутат України Микола Рудченко.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.