У понеділок Голова Верховної Ради України Володимир Литвин перебував з робочою поїздкою в Закарпатській області.
На зустрічі зі студентами та професорсько-викладацьким складом Ужгородського національного університету глава українського парламенту, зокрема, виклав свою точку зору на ті проблеми, які відбуваються у світі та країні.
«Сьогодні всі говорять про світову фінансову кризу і діють за принципом, що це війна, яка може все списати, — наголосив В. Литвин. — Причина того, що відбувається в Україні, — набагато глибша. Потрібно бачити і розуміти, що з кінця 80-х років світ переживає кризу політичного характеру, тобто кризу політичної системи. А якщо бути точнішим — кризу світового порядку. Це добре видно на прикладі подій, які відбуваються на пострадянському просторі. Сьогодні зруйновано міжнародне право, уже не працює ялтинська система. Коли відбувалися події на Кавказі та Балканах, апелювали до міжнародного права, практично до його залишків».
Володимир Литвин зазначив, що міжнародне право почало руйнуватися, коли світ став однополюсним. Коли зник СРСР, США почали домінувати і визначати, що треба для світу, наголосив В. Литвин. А те, що переживаємо на пострадянському просторі й спостерігаємо на Кавказі — це наслідки розпаду Радянського Союзу. На думку В. Литвина, ці тектонічні зміни відчуватимемо ще довго, оскільки коли співалося «Наш адрес не дом и не улица», території та їх приналежність не мали особливого значення.
В. Литвин закликав політиків об’єктивно підходити до оцінки подій минулого. Погляд і характеристики мають бути виважені. Володимир Литвин, зокрема, сказав, що дослідники поділяють країни світу на три групи — великі, нормальні й ті, що не відбулися. До останньої групи вони зараховують 60 держав, у тім числі й Україну. «Націю, державу визначають духовність і культура», — підкреслив Голова Верховної Ради. На його думку, державність означає приймати адекватні, самостійні рішення і контролювати свою територію. Він особливо наголосив на ролі Китаю у сьогоднішньому глобальному світі, а тому, пожартував, коли його питають про роль другої мови в Україні, він відповідає таким «оптимістам» — вивчайте китайську.
На тверде переконання Голови Верховної Ради, соціалізм в Україні остаточно завершився 2008 року. Резерви вичерпано, тому країна має розвиватися на своїй власній основі. На його думку, у нашій державі поставили людей на рейки популізму. Ніхто не каже: «Треба працювати і підвищувати продуктивність праці», а всі говорять: «Я вам дам». Він, зокрема, зауважив, що українські політики не до кінця знають Україну та її можливості. І в цьому одна з причин сьогоднішніх реалій. У всіх рейтингоносців — зарубіжні технології. Вони справді не знають України.
Відповідаючи на запитання студента, Володимир Литвин наголосив, що не поділяє точку зору щодо підвищення зарплати і пенсій, «не будемо стимулювати продуктивність праці, то бюджет України незабаром стане на 100 відсотків соціальним». На порядку денному головна мета суспільства — стимулювати виробництво. До речі, наголосив глава парламенту, Китай дуже уважно ставиться до наукового співробітництва з Україною, їх насамперед цікавить розум. Він також наголосив: у світі все робиться для того, щоб у час кризи підтримати людей, а у нас, щоб підтримати олігархів. Аналогічний курс проводять і в Росії: там теж рятують багатих людей.
Затим В. Литвин зустрівся прямо у центрі міста з жителями Іршави. Запитання, які ставили Голові Верховної Ради, стосувалися переважно розв’язання соціальних проблем: курсу гривні, зарплат учителям та лікарям, несправедливого нарахування пенсій, коли різниця становить десятки разів, відродження виробництва на заводах і фабриках, які зупинено, створення нових робочих місць.
Потім Володимир Литвин провів зустріч з мешканцями міста Берегове, дав прес-конференцію для обласних і районних ЗМІ й виступив у прямому ефірі регіональних телестудій.