Про поїздки волонтерки Юлії Толмачової із гуманітарними вантажами на cхід

Голова правління благодійного фонду «Всесвіт за майбутнє» Юлія Толмачова (на знімку) вже кілька разів їздила до зони антитерористичної операції. Себе вона вважає звичайною жінкою, проте, скажемо відверто, — далеко не кожна  жінка, мати, займатиметься не лише благодійністю, а й сміливо поїде на територію, де тривають бої. 
— Юліє, які у вас враження від поїздок у зону АТО?
— Вони були звичайними, буденними. Траплялися й цікаві, зворушливі ситуації. На блокпосту в Луганській області стояли міліціонери. Ми побачили нашивки на їхньому одязі і запитали, чи не з Житомира. Вони підтвердили, і коли дізналися, що ми теж з Житомира, зраділи. Ми вивантажили їм цукерки, печиво. Також домовилися, що в будь-яку годину доби вони мені телефонують і кажуть, що їм потрібно. Тож вони одного разу попросили: «Ми так хочемо цукерок «Пташине молоко», і побільше!». Ми купили для них п’ять ящиків цих цукерок і відвезли. Солодощі розійшлися на ура.
— В які саме частини ви вже їздили?
— Ми взяли шефство над 30-ю окремою механізованою бригадою. Тому що, кого не запитаєш, всі допомагають 95-й окремій аеромобільній бригаді з Житомира. Я все розумію: хлопці на передовій. Але ще є 26-та бердичівська артилерійська бригада.
— Матері хлопців, які нині — на передовій, читатимуть це інтерв’ю. Їх цікавитиме, в яких умовах перебувають їхні сини?
— У нормальних. Усе залежить від командира. В 30-ї бригади дуже хороший командирський склад. Чесно кажучи, до цієї війни я до військових ставилася байдуже, але коли побувала в цій бригаді, то змінила своє ставлення. Хлопці живуть в армійських наметах, також є намети, які привезли спонсори, волонтери. Бійці сплять у спальних мішках, на карематах. Звісно, хотілося б кращого, щоб у кожного був спальний мішок та каремат, бо вночі холодно. Щодо бронежилетів, то в 30-й бригаді не в усіх є бронежилети, кевларові каски, але тим, хто йде на завдання чи в розвідку, усім дають каски та бронежилети. Якщо на чергуванні, то міняються бронежилетами. Ще в травні представники державної влади стверджували, що закуплено 24 тисячі бронежилетів. Гадаю, кожен солдат мав би вже бути забезпечений.
У армійців є польова кухня. Ми їли їхню їжу — все смачно. Дуже багато волонтерської допомоги надходить із Києва, від місцевих із Луганська. Є там журналістка Юлія Красій, вона організувала допомогу, спасибі їй. На відміну від держави, волонтери працюють. Незрозуміло, як збирає держава кошти на армію і куди їх витрачає. За гроші, зокрема, зібрані завдяки СМС 565, можна було солдатів одягнути, взути й закупити обладнання. Слава Богу, що в нас українці так добре відгукуються, особливо Західна Україна. Поки ми дочекаємося допомоги від держави, волонтери з усієї України й так уже одягнули, взули, годують армію. Дякую їм, що вони є!
— Що вас спонукало направити свою енергію на допомогу військовим і поїхати до них, не побоятися?
— Якось голова МГО «АРТ-село» Олена Гузенко, директор 25-го Гарнізонного будинку офіцерів Лариса Вовкогон і я зібралися і вирішили провести акцію на допомогу солдатам. Ми бачили, як почалася анексія Криму, і всі були цим розлючені. Нам хотілось хоч якось допомогти. 5 квітня провели першу акцію на вулиці Михайлівській в Житомирі «Голос миротворчості» — на підтримку частин восьмого армійського корпусу.
— Якою була перша ваша поїздка? Було страшно?
— Ні, страшно не було. Лише коли вночі обстрілювали. Ми спали в наметі, й почався обстріл. Наші відповіли з БМП. Війна — є війна. Війна скрізь однакова. Постріляли й припинили.
— Що вас вразило під час перебування в зоні АТО?
— Ми дуже багато спілкувалися з хлопцями, і мене вразив патріотизм нашої молоді. Мій молодший 19-річний син був у ніч з 18-го на 19 лютого на Майдані, коли була зачистка, він мені сказав після цього: «Мамо, з такою молоддю, як там, в України є майбутнє». Ми розмовляли з військовими, я дивилася в очі цих хлопців. Ви знаєте, не було ниття, такого: «Ой, хочемо додому!». Так, звичайно, вони хотіли ротації, бо по два з половиною місяця там знаходилися. Хлопці кажуть: «Хоча б на тиждень і ми знову повернемося». Ніколи б не подумала, що в нас така патріотична молодь. З такою молоддю в України є майбутнє.
— Чого зараз солдати гостро потребують?
— Перше, від чого залежить їхнє життя, — це тепловізори, прилади нічного бачення, коліматорні приціли, радіостанції. Можливо, ви бачили в новинах: в Чернігівській бригаді бійці по 150 метрів бігають одне до одного, щоб щось передати, бо в них немає жодної радіостанції. Так не повинно бути! Засновник житомирської компанії «Фаворит» Борис Семенович Розенблат купив для наших солдатів бронежилети, коліматорні приціли, тепловізор, радіостанції і багато іншого. При кожному зверненні до нього завжди отримуємо допомогу.
Знову потрібні радіостанції, каремати, форма, намагаємося знайти гроші на ще один тепловізор. Нещодавно провели благодійний аукціон у житомирському ресторані «Корчма», зібрали 23 тисячі гривень, купили два прилади нічного бачення. Я привезла, але це — на один блокпост, а їх вісім. Ну хоча б ще на три блокпости, які на передовій, де постійні обстріли. Повторюся: від цього залежить життя наших хлопців. Солдатам ще потрібна вода. Нещодавно згорів їхній БМП — там у них була форма, каремати, намети. Бійцям потрібна змінна форма. Треба продукти харчування, в тому числі солодощі. Хлопці просили фрукти, овочі. Велике спасибі житомирянину Василю Тимощуку. Я приїхала до нього попросити лише капусти, бо знаю, що він допомагає 95-й бригаді, а він дав по максимуму — апельсини, лимони, молоду моркву, часник, цибулю, все що було на складі — все нам дали мішками.
Я до багатьох зверталася по допомогу. Житомирський м’ясокомбінат виділив 130 кілограмів сала, 30 кілограмів сиру. Дехто відмовляє, пояснюючи, що допомагає 95-й бригаді. Інколи на пункти збору приносять по кілька банок згущенки і пачку печива — ми і за це дякуємо. Ми не просимо приносити ящиками. Принесла бабця дві банки варення — ми дякуємо. Допомога саме так і збирається. Бувають і черстві чиновники. В одній райдержадміністрації просила допомогу, а там відмовили, бо не впевнені, куди ця допомога йде. Фотозвіт для них — не доказ. Я запропонувала їм поїхати зі мною в зону АТО, вони не захотіли.
— Яке відчуття на передовій?
— Страшно. Їдеш до блокпосту через ліс, усі хлопці тримають автомати напоготові. Тому що  будь-якої миті може вийти противник і обстріляти.
— Що можете порадити тим громадським організаціям, які збирають допомогу для армії і теж хочуть відвезти її на передову?
— Краще акумулюватися з тими, хто вже їздив до зони АТО. Тому що в нас є зв’язок із командирами, нас зустрічають хлопці з розвідки і проводять, бо там — територія війни. Я не розумію розподілу — це ми зібрали, а це — ми. Як мені сказали на одному маслозаводі: «Ми не дамо вам допомоги!». «А чому?» — запитала я. «Бо ви скажете, що це від вас». А яка різниця? Вони сказали, що самі відвезуть допомогу, але не відвезли. Я цього не розумію. Вважаю, що сьогодні час об’єднуватися, щоб була конкретна допомога.
— Не віриться, що живемо в такі часи....
— Коли їдеш у зону АТО і бачиш українські прапори, то душа аж розкривається і думаєш: «Слава Богу!». У кожного — своя думка. Це право кожного. Я не розумію людей, які починають ставати ворогами своїм друзям, родичам, сваряться через те, що хтось підтримує Росію, а хтось — Україну. В мене мама — громадянка Росії, у неї своя думка з приводу військових дій, у мене — своя. Але ми не сваримося. В мене багато друзів живе в Росії. Ми стали рідше з ними спілкуватися, бо вони налаштовані дуже агресивно стосовно України. Я цього не розумію. Ми повинні навчитися поважати одне одного.
Запитувала Марія ХІМИЧ.
Фото з архіву Юлії ТОЛМАЧОВОЇ.