Виступ народного депутата України В’ячеслава Коваля на всеукраїнських урочистих зборах з нагоди 20-річчя утворення Народного руху України
Шановні українці, члени оргкомітету установчих зборів НРУ, делегати установчих зборів, члени Народного руху України, гості!
Мені надзвичайно приємно вітати всіх присутніх у залі та й всіх громадян України із днем народження найвизначнішої політичної сили в новітній історії України — Народного руху України.
НРУ — це не звичайна політична партія, це політичний феномен України.
Оскільки лише НРУ, будучи за своєю суттю національно-визвольним рухом українського народу, в кінці 80-х на грунті поглиблення системної кризи партійно-радянської влади і громадсько-політичного відродження, зумів стати першою та єдиною демократичною силою в країні, яка допомогла здобути державну незалежність, стати рушійною силою повернення до національних цінностей та розвитку громадянського суспільства.
Лише НРУ не побоявся діяти всупереч існуючого комуністичного режиму, заявляти про свою незгоду із командно-адміністративною системою.
Лише НРУ вчасно і сміливо запропонував Програму державотворення і соціально-економічного розвитку країни, яку взяли на озброєння всі наступні уряди і всі президенти, які працювали в Україні з часу здобуття незалежності.
НРУ залишається парламентською партією поспіль всіх шести скликань Верховної Ради України. НРУ був представлений своєю фракцією у парламенті протягом роботи п’яти скликань.
Саме з лона НРУ вийшла ціла плеяда молодих, талановитих і загартованих у виборчих кампаніях політиків, які поповнили лави багатьох політичних сил демократичного спрямування, урядові структури, органи місцевого самоврядування, вищий законодавчий орган держави.
Протягом 20-річної історії Руху довелося пережити багато складних періодів. Це і розкол, і найгірше — вбивство її незмінного лідера — героя України В. Чорновола. Рухівцям так і не вдалося прийти до влади, а та їх невелика кількість, яка потрапила у владну вертикаль, не змогла домогтися виконання своєї програми розбудови України.
У 1991 році кадрової революції не відбулося — частина тих, хто реалізовував Програму державотворення, була вихідцями з комуно-радянської номенклатури, частина — не хотіла працювати по-новому, частина — не любила Україну і не хотіла бачити її незалежною, включаючи українофобів — представників п’ятої колони, якими і до сьогодні просякнута вся вертикаль органів державного управління і місцевого самоврядування. В результаті — запропоновану Рухом програму державотворення так і не було реалізовано. Тому сьогодні ми й маємо те, що маємо.
Незважаючи на труднощі, НРУ не став політичним аутсайдером. Він вистояв.
Рух не зраджував ні національно-демократичну ідеологію, ні своїх політичних партнерів. Політичне обличчя Руху є незаплямованим. Пройшовши крізь безліч кризових ситуацій та баталій в українському політикумі, Рух загартувався як політична партія і став надійною політичних силою і надійним політичним партнером.
НРУ ніколи не зречеться національно-демократичної ідеї, більше того, будучи її багаторічним проповідником, НРУ робитиме все можливе для її поширення і розвитку. Для цього НРУ потрібно збільшити свою присутність у владі!
Гасло «Рух — до влади» повинно стати провідним гаслом НРУ, оскільки зміни на краще в сучасній Україні неможливі без присутності рухівців у владі!
Ми знайдемо правильні відповіді на всі виклики, які ставить перед нами сьогодення. Я впевнений, Рух, разом з іншими демократичними силами, не допустить до влади українофобів, п’яту колону.
Переконаний, безперечний досвід діяльності нашої легендарної політичної сили не перетвориться на історію, а стане дороговказом для всіх нас у майбутньому! Руху є чим пишатися, Руху є чим поділитися, в Руху є чого повчитися! Тож давайте разом використовувати цей досвід, потенціал Руху і рухатися разом у щасливе майбутнє України!
Слава НРУ, слава Україні!