Ранкове засідання 11 вересня
Учора робота Верховної Ради розпочалася з погоджувальної ради. Представник Партії регіонів Олександр Єфремов запевнив, що фракція, яку він представляє, зробила все можливе в пошуках компромісу. Яскравим підтвердженням того, наголосив політик, є погодження розділити нашумілий соціальний законопроект на дві частини. Водночас БЮТ і не намагається робити кроки назустріч, підкреслив Олександр Єфремов. Йому це особливо незрозуміло з огляду на те, що потрібні кошти нібито реально існують у бюджеті. Тож непотрібно жодних додаткових надходжень.
Народний обранець також наголосив, що його політична сила наполягає на розгляді питання про депутатів-сумісників. Зокрема, на засіданні Регламентного комітету ухвалено рішення про припинення повноважень народного депутата Геннадія Москаля.
У відповідь Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив, що остаточне рішення з приводу цього парламентарія, як і інших його «колег»-сумісників, можливо буде ухвалити лише за умови, коли роботу Верховної Ради розблокують. Мовляв, поки що депутати формально байдикують. І навіть не отримають за це зарплату. Нині робота парламентаріїв зводиться до перегукування через екрани телебачення. І це неправильно, підкреслив Володимир Литвин. Однак те, що очікування на розблокування трибуни марні, стало зрозуміло вже з перших слів представника БЮТ Андрія Кожем’якіна. Він поінформував, що позиція його однопартійців за ніч не змінилася, вони і далі готові розглядати пакет соціальних законопроектів, однак категорично не віддаватимуть за них свої голоси. Мовляв, підвищення соціальних стандартів, запропоноване Партією регіонів, призведе до дестабілізації і зниження економічних показників у країні.
Андрій Кожем’якін назвав пікети Кабміну, які тривають, надуманими і організованими проплаченими профспілками. Він поінформував, що в суботу на урядовому засіданні розглядатимуть проект бюджету-2010. В якому, зокрема, передбачається і збільшення соціальних показників. Народний обранець також закликав політичних опонентів підвищити для початку зарплатню працівникам тих підприємств, які належать представникам Партії регіонів. Ніби це і життя людям поліпшить, і економіку підніме. А пакет законопроектів, який пропонують регіонали, Андрій Кожем’якін назвав «соціальною аферою».
Ще категоричнішим у висловлюваннях був комуніст Адам Мартинюк. Він наголосив, що народним депутатам, схоже, нічого робити в парламенті доки не домовляться представники двох фракцій. Суспільство має чітко розуміти: саме вони несуть відповідальність за те, що відбувається у Верховній Раді. Водночас політик наголосив, що КПУ готова приступити до повноцінної роботи тільки-но трибуну розблокують. У своєму виступі Адам Мартинюк також звернув увагу на те, що навіть ті документи, які Верховна Рада вже ухвалила, нині все одно не виконуються. Йшлося передусім про закон, яким передбачалося внести зміни до бюджету цього року ще навесні.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин як компроміс запропонував розблокувати роботу парламенту, визначитися, в який спосіб голосувати за соціальний пакет (відкритим або закритим волевиявленням) і розглянути його у сесійній залі. Якщо документи не наберуть потрібної кількості голосів, то в Партії регіонів хоча б з’явиться причина для блокування трибуни. Голова парламенту також поінформував, що надіслав офіційне звернення до Рахункової палати, Кабміну і Державного казначейства, щоб отримати достовірну інформацію про стан бюджету на сьогоднішній день. Якщо такої інформації не нададуть, то, очевидно, доведеться формувати групу народних обранців, які займуться з’ясуванням цього питання.
Володимир Литвин запропонував і такий спосіб розв’язання ситуації, як проведення зборів народних депутатів, щоб почути їхні позиції і думки. Таке зібрання могло б відбутися 21 вересня, припустив Голова Верховної Ради. Однак парламентарії не налаштовані на пошук компромісу, підкреслив Володимир Литвин. Тому погоджувальна рада завершилася без жодного результату. Сесійну залу продовжували блокувати і вона була майже порожня.
*** 
Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив журналістам, що досягти згоди між народними депутатами поки що не вдається. Більше того — главі парламенту навіть не дають зайти в сесійну залу і хоча б поінформувати парламентаріїв про результати погоджувальної ради «з перших рук». Володимир Литвин наголосив, що запропонував народним депутатам усі можливі варіанти виходу із ситуації. Інших сценаріїв немає, підкреслив він, хіба що введення спецназу у Верховну Раду. Зі слів Володимира Литвина, нині обставини складаються так, що кожен розуміє абсурдність такої політики і каже, що не поділяє її, але продовжує діяти деструктивно. «Народ чудово розуміє: йде спекуляція на людських бідах», — сказав Володимир Литвин. Він поінформував, що нині заборгованість із зарплати становить  мільярд гривень, при цьому 80 відсотків боржників — приватні підприємства.
Парламент, що не працює, на руку тим, хто прагне сфальшувати президентські вибори, наголосив Володимир Литвин. Адже єдина трибуна, з якої можна повідомити суспільству про безчинства у передвиборній кампанії, — в сесійній залі, і доступ до неї заблоковано. Водночас глава парламенту припустив, що до Верховної Ради все ж доведеться звернутися, аби розв’язати низку конче необхідних завдань. Як- от, наприклад, скасувати заборону уряду, якою з початком нового року селянам забороняється продавати вирощену своїми руками продукцію. Наріжним каменем також може стати Євро-2012. Однак, якщо парламент розблокують, розглядати тільки «потрібні» документи не вдасться, наголосив Володимир Литвин. Передусім доведеться визначитися із питаннями, включеними до порядку денного цього тижня.
Голова Верховної Ради звернувся до колег-депутатів із пропозицією продуктивно використати наступний тиждень і поспілкуватися з виборцями, дослухатися до їхньої точки зору на парламентські проблеми.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.