Фракція «Батьківщина» підготувала для розгляду в парламенті дев’ять законопроектів, які дадуть змогу провести справжню децентралізацію та реформи на місцях. Про це на прес-конференції заявила лідер партії Юлія Тимошенко.

За її словами, прийняття змін до Бюджетного та Податкового кодексів започаткувало діаметрально протилежний напрям розвитку місцевого самоврядування. Тобто відбулася ще більша централізація. «Нам потрібно негайно зупинити цей хибний шлях і повернутися до справжньої децентралізації», — наголосила вона. Для прикладу 

Ю. Тимошенко навела ситуацію із власними та закріпленими доходами місцевих бюджетів. У 2014 році цей показник сягнув 111,5 млрд. гривень. Цього року власні та закріплені доходи місцевих бюджетів становили 104 млрд. гривень. Тобто відбулося істотне зниження. Крім того, питома вага в загальному бюджеті тих податків знизилася майже із 23 до 18 відсотків.

«Необхідність змін зумовлена тим, що після ухвалення Держбюджету-2015 95 відсотків місцевих громад сіл, селищ та малих міст опинилися на межі виживання. Нині вони достатньо радикально підняли питання про внесення змін. Тому потрібно негайно відреагувати на їхні вимоги і невідкладно внести зміни до бюджету, Бюджетного та Податкового кодексів», — наголосила лідер «Батьківщини».

Що ж, власне, пропонується в дев’яти законопроектах, підготовлених фракцією. За словами Ю. Тимошенко, це зміни до Бюджетного, Податкового кодексів, два закони щодо земельних питань, один про прибирання корупційної складової у земельній сфері. А також закони, спрямовані на економічне посилення сільських, селищних громад.

«Ми хочемо, щоб у повному взаєморозумінні всі фракції Верховної Ради прийняли потрібні закони, і пропонуємо зробити це в четвер наступного тижня», — наголосила лідер партії.

Народний депутат від «Батьківщини», виконавчий директор Асоціації сільських і селищних рад Вадим Івченко сказав, що не пропонується жодних революційних норм. Усе відбуватиметься в межах уже прийнятого законодавства. «Ми знайшли додаткові джерела та об’єкти, які не оподатковуються», — зауважив він. Зокрема, депутат пропонує переглянути Декрет на державне мито, який залишається незмінним із 1989 року.

«Сьогодні, щоб зареєструвати шлюб у селі, потрібно заплатити 34 копійки. У місті — 185 гривень. Ми пропонуємо переглянути ці речі, що збільшать надходження в сільські кошториси», — зазначив В. Івченко.

 

Зокрема, пропонується:

Змінити бюджет та Бюджетний кодекс так, щоб трансферти місцевим бюджетам із районних було надано на рівні 2014 року.

Закріпити за місцевими громадами достатній обсяг податку на доходи фізичних осіб. Хоча б не менше рівня минулого року. Це дасть додатково до сільських і селищних бюджетів приблизно 1,5 млрд. гривень.

Уже цього року спрямувати 15 відсотків акцизного податку на автомобільне пальне в районні бюджети для ремонту сільських, селищних та міських доріг. Адже всі шляхи на місцевому рівні розбито вщент, а попереду сезон весняно-польових робіт та збору врожаю. Це дасть додатково 3,5 млрд. гривень на ремонт доріг.

Повернути на місця рентні платежі за використання земельних ресурсів і водних об’єктів. Хоча б на рівні 50 відсотків.