«Голос України» повідомляв про початок страйку батьків місцевих школярів у селі Олександрівка Вінницького району (№ 165 за 4.09.09). Однак 7 вересня вони акцію припинили, а дітей віддали до школи в сусідньому селі.

— Вирішили надалі не травмувати наших дітей, — каже мати першокласника. — Уявляєте, що відклалося у свідомості дитини, яка першого вересня прийшла до школи і побачила замок на дверях? Лікарі кажуть, що це не минеться безслідно...

Сільський голова Оленівки Параска Нечипорук стверджує, що батьки мають намір добиватися створення у селі школи-дитсадка. Це головна вимога страйкарів. Не вдасться вирішити питання у Вінниці, поїдуть до Києва. «Закрили школу без погодження з представниками громади, — продовжує сільський голова. — А це є порушенням чинного законодавства».

Щодня з тривогою проводжають дітей у дорогу, бо підвозять їх старим автобусом. У сусідній школі, до речі, ще не годують Олександрівських дітлахів.

Заступник начальника Вінницького обласного управління освіти Олена Чорна зазначає:

— Дошкільні навчальні заклади фінансуються з бюджету територіальної громади. У 57 селах області уже створено школи-садки. Якщо сільрада Олександрівки знайде кошти, ми не будемо проти відкриття комплексу. Поки що підвозитимемо учнів до сусідньої ЗОШ. З часом батьки зрозуміють, що діти повинні здобувати знання у повнокомплектних закладах.

Від ведучого

Схоже, страйки вже не лякають і не дивують чиновників від освіти. Щоправда, не всюди.

У селі Глинному, що на Рівненщині, багато років сотні дітей вчилися в аварійному приміщенні. На «довгобуд», якою стала нова школа, усе бракувало коштів. Терпець у селян урвався торік — вони не пустили дітей на заняття. Тоді й знайшлися гроші та техніка. 1 вересня дітлахи освоїли 25 класних кімнат. Школа забезпечена усім необхідним. І це тільки перша її черга...