Ситуація, що склалася навколо Мужіївського золотодобувного комплексу, свідчить про зволікання, а може, й нездатність органів державного управління забезпечити розв’язання соціально-економічних проблем регіону.

 

У боргах, мов у шовках

Непросту тему із ситуацією, що склалася на єдиному в Україні золотодобувному підприємстві ТОВ «Закарпатполіметали», що в селі Мужієво Берегівського району, «Голос України» порушив 31 липня в публікації «Чому збанкрутував український клондайк». Що ж змінилося відтоді, йшлося на нещодавніх зборах комітету кредиторів. Відбулися вони в адмінприміщенні згаданого товариства. Як відомо, 10 липня цього року Господарський суд Закарпатської області виніс ухвалу, якою зобов’язав боржника надати комітету кредиторів звіт про свою діяльність, інформацію про фінансово-господарський стан, статистичну звітність та інформацію про можливість відновлення платоспроможності боржника.

Але проходили збори, хоч як дивно, без участі чи не найбільш зацікавленої в завтрашньому дні золоторудника особи — його директора Василя Василинця. Саме він мав би не лише прозвітувати перед кредиторами, а й доповісти про схоронність майна, окреслити перспективність чи безнадійність існування підприємства і, зрештою, про терміни погашення боргів із зарплати своїм робітникам, яка становила на 1 липня понад 2 мільйони 500 тисяч гривень. Вони теж прийшли на збори. Окремі — з малими дітками. Вже третій рік «золоте» підприємство не може знайти можливості, щоб виплатити годувальникам сімей чесно зароблені гроші, відбуваючись хіба що обіцянками. Але директор рудника прислав замість себе Андрія Ракушинця, котрий позиціонував себе як представник товариства.

Як поінформував присутніх арбітражний керуючий і розпорядник майна Володимир Гуртовий, директор підприємства  жодних відомостей кредиторам не надав. Позиція Василинця, що була оприлюднена його представником, полягала в тому, що процедура банкрутства — незаконна, а підприємство, тільки-но буде знято судовий арешт із майна, має можливості відновити роботу.

Нагадаємо: пан Василинець на прес-конференції запевняв, що мову про це вести немає підстав. Обладнання зношене, вартість його ледь не копійчана. Кредитори ж уважають, що процедура банкрутства передбачає якщо не санацію підприємства, відновлення його потужностей, то хоча б обов’язковий аукціон, який стане на перешкоді продажу майна за безцінь.

До слова, на подвір’ї рудника, навпроти вікон адмінприміщення, в бур’янах, що сягають вітрових віконець, я побачив дві новісінькі Волги 3130. Неподалік — потужна гірничодобувна техніка, вкрита іржею та на спущених шинах. Це лише один штрих. Інший, за словами одного з присутніх на зборах кредиторів, у лісі, що неподалік: деякі мисливці за кольоровим металом відкопують і вирубують кабелі.

На запитання, хто охороняє майно, Андрій Ракушинець відповіді не дав. Як і на те, хто взявся за облаштування огорожі на руднику. 

— Становище на підприємстві критичне, — каже Володимир Гуртовий. — Тому підготовлено звернення до Президента України з проханням вжити заходів щодо захисту трудових прав працівників ТОВ «Закарпатполіметали», недопущення завдання матеріальної шкоди підприємству та його кредиторам, у тому числі державним органам, забезпечення захисту земельних та екологічних інтересів держави. Моя роль полягає в тому, щоб вжити всіх заходів для збереження майна золоторудника, тобто не допустити відчуження активів підприємства. 

І на зборах кредиторів, і вже опісля працівники підприємства наполягали на одному: пристрасті, що вирують навколо золоторудника, їх не дуже цікавлять, як і те, хто буде його власником. Найголовніше для них — отримати, нарешті, заборговану зарплату й роботу. В селі працевлаштуватись важко, тим паче що трудові книжки зберігаються в ТОВ «Закарпатполіметали».

Депутати облради теж вдарили на сполох

Питання подальшої долі ТОВ «Закарпатполіметали» було винесено й на засідання чергової, 25-ї, сесії Закарпатської обласної ради, адже єдине в Україні золотодобувне підприємство тривалий час не працює. Фахівці вважають, що воно може переробити до 120 тисяч тонн руди на рік. Якщо на одну тонну припадає від 5 до 8 грамів золота, то неважко підрахувати, наскільки Закарпаття може поповнити золотий запас держави і наскільки важливою для населення області є нормальна діяльність цього підприємства. Тому депутати прийняли звернення на адресу Кабінету Міністрів, Міністерства промислової політики щодо сприяння у відновленні діяльності ТОВ «Закарпатполіметали» та розв’язання екологічних проблем, спричинених його роботою.

Чи почують уже хоч його в Києві?!

Із звернення

«Господарська діяльність зазначеного підприємства, що зупинена із грудня 2006 року у зв’язку з неналежним фінансуванням, спричинила для області величезні проблеми в економічній, фінансовій, екологічній, соціальній сферах. За цей час із 375 працівників звільнено понад 100 осіб. Згідно з офіційними даними, на 1 липня 2009 року заборгованість у виплаті зарплати становить 2 мільйони 558,3 тисячі гривень, перед Пенсійним Фондом України — 1 мільйон 352,7 тисячі гривень, а з пільгових пенсій — 320 тисяч гривень. Та найбільше золоторудник боргує іноземній компанії, яка викупила його борги за обладнання в сумі понад 3,9 мільйона доларів США.

Окрім цього, населення Берегівського району, всієї області справедливо обурене тим, що не здійснюються заходи стосовно нейтралізації дощових кислотних стоків, які витікають з-під відвалів гірських порід на території промислового майданчика. А Берегівщина — один із центрів унікального виноградарства, садівництва, рекреаційних можливостей краю!

Техногенна безпека для водозабезпечення усього району закономірно викликає тривогу і створює напруження серед громадськості.

Ситуація, що склалася навколо Мужіївського золотодобувного комплексу, свідчить про зволікання, а можливо, й нездатність органів державного управління забезпечити розв’язання соціально-економічних проблем регіону.

Рішення Мінагрополітики про ліквідацію ДАК «Українські поліметали», пропозиції стосовно закриття Мужіївського золотодобувного комплексу — не вихід із становища. Припиняти роботу підприємства, а особливо в період економічної кризи, не можна.

Ураховуючи вищенаведене, звертаємось до вас із проханням прискорити вжиття заходів щодо налагодження діяльності ТОВ «Закарпатполіметали», погашення заборгованості підприємства, у тому числі з виплати заробітної плати, розв’язання екологічних проблем, що виникли в результаті його роботи, залучення інвестицій для подальшого ефективного функціонування Мужіївського золотодобувного комплексу».

 

Ужгород—Мужієво—Ужгород.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.