Навколо ДП «Мирогощанський державний іподром», що у селі Мирогоща Дубенського району на Рівненщині, вирують пристрасті. Це й спонукало міністра аграрної політики та продовольства України Ігоря Швайку відвідати «гарячу» точку.
Як відомо, громади восьми тутешніх сіл вже не один рік чинять опір спробі приватизації ДП «Мирогощанський державний іподром». Люди аргументували це тим, що їх господарство — багатогалузеве, частка конярства в ньому мізерна, тож не розуміють, як київські чиновники, перейменувавши його, щоб там було слово «іподром», хотіли фактично прибрати його до своїх рук під приводом «реорганізації».
Ще один аргумент громади: господарство створювалося шляхом злиття у 50-х роках кількох колгоспів Дубенського району в один — «Зоря комунізму», а в 70-х роках його реорганізували у насінневий радгосп, згодом — у Мирогощанський радгосп-технікум. У 90-х роках радгосп-технікум став Мирогощанським аграрним коледжем, а в 2007-мі відбулося розділення виробничої та навчальної діяльності. Відтоді переважна більшість виробничих активів була передана у новостворене державне підприємство «Мирогощанський державний іподром».
На думку селян, з огляду на історію створення їх підприємства, відбулася, висловлюючись сучасним терміном, реприватизація, і господарство, засноване на особистому майні селян, стало державною власністю. Про це вони розповіли міністру, як і про своє бажання отримати свої земельні паї.
— Розпаювати землю — значить розібрати підприємство на «гвинтики». Його тоді не буде, — пояснив свою позицію Ігор Швайка і оприлюднив свою програму дій стосовно подальшої долі ДП «Мирогощанський державний іподром». Зокрема, йдеться про відшкодування витрат в розмірі півтора мільйона гривень з ДП «Конярство України», які допоможуть стабілізувати нинішній фінансовий стан підприємства (577, 2 тис. грн. — це заборгованість у зарплаті). Таку позицію міністр вважає державницькою. Мешканці ж сіл не згодні з цим планом дій.
Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.