Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з керівниками Держкомархівів України, Федерального архівного агентства Російської Федерації і Департаменту архівів та діловодства Міністерства юстиції Республіки Білорусь.
Керівник українського парламенту наголосив, що «розглядає архіви як велику цінність, як історичну пам’ять», адже тут поєднується слово науки і слово історії. Він вбачає необхідність у відкладенні якомога більшої кількості архівних документів, особливо у нинішній час, коли політичні команди часто змінюють одна одну, не залишаючи після себе належного архівного фонду.
В. Литвин зазначив, що у сучасному світі різні сфери життя набувають інтернаціонального характеру, це стосується і науки. Він наголосив на «необхідності тісної співпраці між архівістами та науковцями України, Росії і Білорусі та розумінні особливостей і відмінностей наших країн». За словами Голови Верховної Ради України, сьогодні архіви повинні зробити все, аби зберегти спільну архівну спадщину, в об’єктивному вимірі відтворити минуле, «тоді і майбутнє можна буде конструювати вдало».
В. Литвин підкреслив, що високо цінує роботу і призначення архівістів, оскільки йому самому довелося багато днів і місяців провести в архівах під час написання наукових робіт.
За словами Голови Держкомархівів України Ольги Гінзбург, зустрічі архівістів трьох держав, які відбуваються протягом кількох років поспіль, спрямовані на вироблення спільних підходів та визначення ролі та завдань архівів у сучасних умовах, зокрема щодо створення електронних архівів, започаткування спільних видавничих проектів та знаходження шляхів їх реалізації.
Прес-служба Верховної Ради.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.