Учора Конституційний Суд України оголосив рішення, яким визнав неконституційним положення пункту 10 постанови Кабінету Міністрів України від 28 травня 2008 року №530 «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян». Зазначена правова норма встановлювала обмеження максимального розміру призначених (перерахованих) пенсій дванадцятьма мінімальними розмірами пенсії за віком, а пенсії, призначені відповідно до Закону України «Про прокуратуру», обмежувалися 10 тисячами гривень на місяць.
Варто відзначити, що таке рішення КС було очікуваним. Адже суд неодноразово приймав аналогічні рішення стосовно інших законодавчих актів, якими нормотворці намагалися ввести обмеження розміру пенсій. Головною підставою для прийняття таких рішень стала ст. 22 Конституції України, яка встановлює, що конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані, а при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу наявних прав і свобод.
Отож пенсіонери, максимальний розмір пенсії яких було обмежено, отримали додаткову правову підставу для вимог про перерахунок пенсій. Проте не виключено, що уряд вкотре знехтує конституційну норму і прийме нову постанову, якою знову введе обмеження максимального розміру пенсії. Чом би й ні? Персонально за це ніхто, на жаль, не відповідатиме.