Учасники парламентських слухань на тему: «Обороноздатність України у ХХІ столітті: виклики, загрози та шляхи їх подолання» — народні депутати, керівники державних органів влади та оборонних відомств, військові експерти та представники громадськості — були єдині у думці, що підхід до державної політики в оборонній сфері з огляду на напружену ситуацію на Південному Сході України потребує оперативних та радикальних змін.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов у вступному слові наголосив, що слухання проводяться у час, коли відбувається жорстка і цинічна агресія правлячого режиму Російської Федерації проти нашої країни і триває окупація Автономної Республіки Крим, а також відбуваються спроби дестабілізувати ситуацію в багатьох інших регіонах. Глава парламенту подякував усім патріотам України, представникам силових структур, які тримають ситуацію під контролем і блокують розповзання терористичної небезпеки по нашій країні. І висловив переконання, що завдяки активним діям Збройних Сил України, Національної гвардії та інших силових структур буде повністю визволено від загарбників Схід нашої країни. І Донецька, і Луганська області знову житимуть у мирі, разом з усіма регіонами працюватимуть на могутню, сильну Україну.

О. Турчинов закликав учасників слухань до фахової, відвертої розмови про те, як нам захистити нашу країну, як зробити потужну, непереможну армію і дати гідну відповідь на всі виклики, які сьогодні постали перед нами.

Заступник міністра оборони Іван Руснак повідомив, що міністерство розробило нову стратегію розвитку Збройних Сил України та розпочато процес інвентаризації в оборонній сфері.

За словами голови СБУ Валентина Наливайченка, служба виявила в штабі АТО на Донбасі людей, які працювали на Російську Федерацію. Загалом за останні три місяці СБУ виявила осіб, які звинувачуються у державній зраді, у керівному складі оборонного відомства, у штабі АТО і у військових формуваннях, які беруть участь у бойових діях. Проти них СБУ порушила кримінальні справи за статтею «Державна зрада».

Під час слухань пролунало чимало конкретних пропозицій. Зокрема, керівник депутатської групи «Економічний розвиток» Анатолій Кінах висловився за створення постійно діючої державної комісії з питань воєнно-промислового комплексу країни з метою організації і координації дії всіх виконавчих органів влади управління та оборонно-промислового комплексу.

Народний депутат України Юрій Сиротюк («Свобода») виступив з ініціативою відновити загальний призов, щоб кожен дорослий чоловік в Україні служив у війську, а жінки — за бажанням. А після проходження строкової служби набувати статусу резервіста на наступні 10 років. Протягом цього терміну проходити обов’язкові збори у військових частинах за місцем проживання. При цьому щоб резервісти мали право на зберігання стрілецької зброї.

Заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук поінформував, що в законі про держбюджет на 2014 рік видатки на оборону і безпеку передбачено у сумі 45,5 мільярда гривень. Крім того, у зв’язку з оголошеною частковою мобілізацією та проведенням АТО виділено додаткові кошти з резервного фонду державного бюджету на потреби оборони і безпеки у сумі 8,8 мільярда гривень. Уряд пропонує додатково збільшити видатки резервного фонду на 16,9 мільярда гривень з метою підвищення обороноздатності держави.

Президент фонду «Нові традиції» Сергій Бондарчук привернув увагу до контролю за використанням коштів на потреби оборони. «Як може бути так, що мати відправляє свою дитину в армію і всім селом збирають на бронежилет, на каску, на тепловізор чи колліматор, а в цей час незаконно завозяться товари і відбувається контрабанда, платежі по ПДВ і відкати від бюджетних платежів?» — запитав він та висловив сподівання, що буде виведено на світло хоча б одне прізвище винуватця з вищого військового політичного керівництва країни.

Істотної модернізації, наголошували учасники слухань, потребує й вітчизняний оборонпром. Генконструктор Державного підприємства «Запорізьке машинобудівельне конструкторське бюро «Прогрес» Ігор Кравченко підкреслив, що сьогодні потрібна тісна співпраця Міноборони з «Оборонпромом» та Міністерством закордонних справ, щоб залучати до виробництва складної техніки розвинуті країни та країни третього світу. На його думку, потрібна державна програма замовлення на нові літаки. В Україні зараз є повний цикл для виробництва літака АН-70. Виробляємо зараз новий, найекономніший, двигун —

АІ-28 для літака АН-178, але в нас немає замовлень на нього. У Запоріжжі виготовляють також двигуни для бойових літаків, які постачаємо до Китаю, а в Україні ці двигуни не використовуються. На «Мотор Січ» уже піднято в небо й перший український вертоліт.

Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Володимир Литвин, підсумовуючи дискусію, зауважив, що особливість цієї війни полягає в тому, що нова роздільна лінія конфронтації між Росією і Заходом пролягла Україною. «Тобто це не просто українське питання, опосередковано -це міжнародний збройний конфлікт», — сказав В. Литвин. Політик висловився за розробку такої політики в оборонній сфері, яка б не залежала від чужих рішень, принаймні у ключових питаннях.

У заключному слові Голова Верховної Ради Олександр Турчинов погодився з думкою, що гарантії Будапештського меморандуму, гарантії колективної безпеки та недоторканності кордонів, що давались після відмови України від ядерної зброї, виявились не вартими нічого.

— Ми повинні зрозуміти, що нам треба розраховувати тільки на самих себе, — наголосив глава парламенту. Адже вся допомога, яку наша держава отримала від гарантів нашої безпеки — це лише декілька тисяч бронежилетів.

— Україні треба розраховувати на власні сили, на свій потенціал, — переконаний О. Турчинов. — І ми справді зараз відроджуємо не тільки армію, ми активно відроджуємо оборонно-промисловий комплекс, який, врешті-решт, почав отримувати серйозні замовлення від своєї держави. Замовлення, від яких залежить життя кожного з українців. Зокрема, дуже добре зарекомендували себе у бойових умовах наші БТРи.

Головною проблемою сьогодні, на думку глави парламенту, є те, що війну відчувають лише ті, хто сьогодні воює, хто сьогодні на Донбасі, на передовій. Це відчуває той, хто поранений лежить в госпіталі. Це відчуває мати, яка віддала свого єдиного сина. А вся країна цього поки що не відчуває. Оборонні підприємства працюють у звичайному режимі. Місяцями узгоджуються контракти на поставку техніки. А чиновники спокійно відпочивають у відпустках.

Голова Верховної Ради висловився за зміну ставлення до оборонно-промислового комплексу та надання йому нового дихання та нового етапу розвитку. Адже потенціал у нього колосальний — і ракетобудування, і бронетехніка, і авіація, і сучасна зброя. «Нам потрібна сучасна структура та ефективне матеріальне забезпечення наших Збройних Сил», — наголосив О. Турчинов.

За підсумками парламентських слухань буде підготовлено Рекомендації до затвердження Верховною Радою. І головне, підкреслив О. Турчинов, — забезпечити реалізацію цих рекомендацій. Глава парламенту запропонував створити контрольну комісію, яка стежитиме за виконанням рішень єдиного органу  законодавчої влади держави.

Дослівно

Олександр Турчинов: «Нам нема на кого розраховувати. Тільки на себе. Стиснути зуби і перемогти. Іншої альтернативи для нас з вами не існує».