Учора Окружний адміністративний суд Києва розпочав попередній розгляд позову Міністерства юстиції про заборону Комуністичної партії України. Зазначимо, що вчора відбулося тільки перше, підготовче засідання, під час якого суд розглянув низку клопотань сторін. Головувала на засіданні суддя Любов Маруліна.

Оскільки приміщення не могло вмістити усіх охочих, то до зали потрапили лише учасники процесу та представники деяких ЗМІ. Решта — і прихильники, і противники ухвалення рішення про заборону КПУ — мітингували під будівлею суду (на знімку).

Під час підготовчого засідання Державна реєстраційна служба (вона разом з Міністерством юстиції представляє позивача), зокрема, заявила клопотання про проведення лінгвістичної експертизи публічних висловлювань лідера Компартії Петра Симоненка. «Просимо призначити лінгвістичну експертизу», — зазначила голова реєстраційної служби Ганна Онищенко та уточнила, що позивач просить встановити, чи містять висловлювання лідера КПУ заклики до повалення конституційного ладу України та загрозу її територіальної цілісності. На думку Г. Онищенко, відповідну експертизу може провести Київський науково-дослідний інститут судових експертиз.

Адвокати КПУ, у свою чергу, висловили заперечення проти проведення такої експертизи, тож суддя Л. Маруліна повідомила, що рішення щодо заявленого клопотання буде ухвалене під час наступного судового засідання.

Водночас адвокати КПУ вимагали перевірити автентичність приєднаних до позову Мін’юсту відеоматеріалів, зазначивши, що відповідну експертизу може зробити Харківський НДІ судових експертиз.

Очікується, що під час наступного засідання, яке має відбутися 14 серпня, Окружний адмінсуд Києва розпочне розгляд справи по суті.

Під час наступного брифінгу лідер Компартії Петро Симоненко повідомив: «Після того, як буде пройдено весь судовий процес в Україні, ми звертатимемося до Європейського суду з прав людини». 

Ще один учасник брифінгу, депутат Європарламенту від Греції Георгіус Катроугалос (фракція Європейських лівих) зазначив, що вбачає в цьому процесі ознаки переслідування за політичними ознаками та звертатиметься до колег з пропозицією вступити у справу як третя сторона на боці КПУ.

Та поки європейські ліві ще тільки планують долучитися до цього розгляду, ВО «Свобода» вже скерувала до суду заяву про вступ у справу про заборону КПУ як третя сторона на боці Мін’юсту та Держреєстрслужби України. За словами народного депутата, керівника юридичної служби «Свободи» Олега Бондарчука, це пояснюється тим, що згідно з партійною «Програмою захисту українців» заборона комуністичної ідеології як людиноненависницької і такої, що завдала непоправної шкоди українському народові, є одним з ключових положень. Він також нагадав, що саме фракція ВО «Свобода» ще 15 квітня 2014 року звернулася до Мін’юсту з вимогою звернутися до суду з поданням про заборону діяльності Компартії.

Довідково

Позовна заява Міністерства юстиції до Окружного адміністративного суду міста Києва про заборону на території України Комуністичної партії України складається із 129 аркушів та долучених відеоматеріалів. Як повідомляв міністр юстиції Павло Петренко, у позові йдеться про підтримку Компартією сепаратистів на Сході України, підтримку військової агресії та захоплення Криму Російською Федерацією, заклики до зміни територіальної цілісності та конституційного ладу України, організацію та проведення сепаратистських мітингів, фінансування та забезпечення матеріально-технічною базою, зокрема зброєю, терористичних організацій, підтримку псевдореферендумів та псевдореспублік на Сході України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.