Дві корівки у центрі Вінниці розглядали афіші біля кінотеатру імені Коцюбинського
Дві корівки на гомінкій вулиці Пирогова у Вінниці стали найбільшою несподіванкою для водіїв. Тут проходить трамвайна колія. Ось так між автомобілями і трамваями корівки здолали приблизно три кілометри, поки дісталися Центрального універмагу. Тут вони на деякий час зупинилися. Враз біля них пригальмував автомобіль ДАІ. Міліціонери виглянули через вікно, усміхнулися і піддали газу. Не штрафувати ж чорно-рябих за порушення правил! До того ж у той момент вони йшли точнісінько по пішохідному переходу. Тварини кілька разів видали традиційне «му-у-у!», повертаючи голови у різні боки, і звернули на вулицю Гоголя.
Коментарів на адресу чотириногих гостей міста не бракувало. «Дивись, які вони розумні, йдуть точнісінько по переходу». Коли чорно-рябі зупинилися біля магазину і розглядали вітрини, хтось мовив: «О, зараз зайдуть в магазин, куплять молока...»
На вулиці Гоголя транспорту менше, тому корови тут почувалися спокійніше. Далі вони спустилися вниз по вулиці архітектора Артинова. Піднялися вгору і вийшли на головну вулицю міста Соборну, перейшли її й почали розглядати афіші біля кінотеатру Коцюбинського. Куди потім проліг шлях чорно-рябих, у нас нема інформації. Так само не відомо, де в цей час знаходився їхній пастух. Згадана вулиця Пирогова, якою в місто прийшли корови, веде до прилеглих до обласного центру сіл Агрономічне, Сабарів і Пирогове.
— Якби у нас таке сталося, то вже все село про це говорило б, — пояснили у сільраді Агрономічного. — Наша худоба пасеться у череді. Пастухи пильнують за кожною твариною. Бо корова нині коштує великі гроші. Скоріш за все, це корови з масиву Дем’яна Бєдного, тобто Царського села (так називають мікрорайон індивідуальної забудови на околиці міста. — Авт.). Там сім’я утримує три чи чотири корови. Чоловік раніше працював на племстанції, нині він уже на відпочинку, випасає їх постійно. Коли їдемо до Вінниці, бачимо цього пастуха з худобою. Буває, попасом доходить аж до самого міста. Мабуть, це його корови. Звідки б їм ще взятися?
У сільраді назвали прізвище пастуха. На роботі дружини повідомили, що вона у відпустці. За телефоном господарі не стали розмовляти на цю тему. Мовляв, корови їхні дома, у хліві, а чиї там гуляли по місту, їх те не цікавить. На запитання, де були корівки у вихідні, господар сказав, що нас те не повинно хвилювати.
— На відміну від інших тварин, корова страху не боїться, тому стресовий стан круторогі, про яких мова, навряд чи відчули, — каже заступник начальника управління ветеринарної медицини Вінницької області Володимир Павлущик. — Корова навіть трамваю не поступиться, не кажучи про автомобіль. Така в неї природа — вперто робить своє, хоч ти їй кілка на голові теши. Не знаю, чим це пояснити, але практика неодноразово підтверджує такі факти.