Депутати та працівники виконавчого апарату Рівненської обласної ради, тренери обласних спортивних шкіл цими днями переймали досвід білоруських колег з міста Бреста у розвитку спорту та туризму.

Вони відвідали основні спортивні споруди прикордонного міста — зокрема обласний спорткомплекс «Брестський», стрілецький тир, спорткомплекс для хокею на траві, легкоатлетичний манеж, центр олімпійського резерву з ігрових видів спорту «Вікторія», спорткомплекс брестського хокейного клубу та обласний центр олімпійського резерву з веслування. Побували також у спорткомплексі «Волна» у Пінську, який обслуговує студентів і мешканців міста.

Усі ці споруди перебувають у комунальній власності області або міста, а отже, фінансуються з державного чи переважно місцевих бюджетів. Рівненську делегацію найбільше вразило те, що галузь майже на сто відсотків самоокупна.

— Наш заклад заробляє за рахунок додаткових послуг: у комплексі є тренажерний зала, сауна, працюють кафетерій і готель, — ділиться досвідом директор обласного спорткомплексу «Брестський» Валерій Пєрзанов. — Тут розміщена головна футбольна арена області, а також стадіон для розминок, сектори для стрибків у довжину, для метання списа й молота. Саме до спорткомплексу «Брестський» приїжджають на збори футбольні команди вищої ліги та спортсмени з-за кордону. Наша споруда відповідає найсучаснішим вимогам, а матеріальна база приваблює атлетів високого рівня. Це дозволяє нам самим на себе заробляти. Тому можемо ширше залучати до занять спортом дітей, адже більшість дитячих секцій у нас безплатні. Крім того, ми розвиваємо масовий спорт — у нашому комплексі тренуються тисячі мешканців Бреста.

Не менше враження на учасників туру справив спорткомплекс «Строитель» — чи не найкраща в області база для занять хокеєм на траві. Розміщений у спальному районі Бреста, він включає кілька спортивних полів і активно розвиває власну інфраструктуру. Тут працюють готель, ресторан, є сауна й платна автостоянка. Будується фітнес-клуб.

— Завдяки цьому торік спорткомплекс заробив 230 тисяч доларів, а за підсумками шести місяців цього року ми майже вийшли на самоокупність, — розкрив секрети успіху директор спорткомплексу «Строитель» Анатолій Новицький. — А загальний бюджет клубу становить один мільярд білоруських рублів.

До речі, всі кошти, які заробляє галузь спорту, місцева влада знов-таки вкладає у спорт. У Бресті працюють чотири муніципальні басейни, а наступного року планується відкрити новий спорткомплекс на чотири ванни. Зводиться новий Льодовий палац, бо комплекс Брестського хокейного клубу не може вмістити всіх охочих займатися хокеєм та фігурним катанням.

Білоруси активно переймаються розвитком масового спорту. Переконатися у цьому делегація з Рівненщини змогла, побувавши на базі спорткомплексу «Волна», що у Пінську. Спортивне містечко Поліського університету має у своєму складі льодову арену, дорослий і дитячий криті басейни, футбольний стадіон, легкоатлетичну арену, відкриті ігрові майданчики, спортзал, кафетерій і фізкультурно-оздоровчий комплекс. За словами дирекції, на їх території займаються не лише студенти вузу, а й усі охочі жителі міста.

На запитання рівненської делегації, як їм удалося зберегти й розвинути галузь спорту, білоруські колеги відповіли: в Білорусі діє чітка і досить жорстка державна політика підтримки та розвитку спорту. Наприклад, діє Програма Президента РБ з будівництва нових спортивних споруд, виданий Указ глави держави з підтримки ігрових видів спорту. А головне, що ці документи чітко фінансуються з державного, обласного та місцевого бюджетів, держава жорстко контролює терміни їх реалізації.

Та головним об’єктом поїздки став центр олімпійського резерву з ігрових видів «Вікторія». Проект саме цього спорткомплексу запропонували обласним депутатам білоруські колеги для зведення Рівненської обласної ДЮСШ. Нагадаємо, на цьогорічній липневій сесії обласна рада виділила один мільйон гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації та адаптацію білоруського проекту до нашої місцевості. В цю суму також включені витрати на проведення комунікацій і завершення першої черги будівництва.

Юлія ВАСИЛЕНКО,Олександра ЮРКОВА.

Рівне.