Підвозити службовим автотранспортом літніх людей до лікарень, закладів соціальної сфери і навіть у попутному напрямку брати їх у пасажири зобов’язав дільничних інспекторів начальник міліції Вінниччини генерал-майор Василь Поліщук. МВС підтримало таку ініціативу і поширило її на всі регіони держави.

— Коли ми вручаємо ключі від нових авто, — каже Василь Поліщук, — робимо це в урочистій обстановці, то неодмінно нагадуємо дільничним, що в кожному населеному пункті живуть люди похилого віку, які потребують особливої допомоги. Міліціонер не повинен залишатися осторонь їхніх проблем. Тому я зобов’язав кожного дільничного, який отримав транспорт, за необхідності доставляти літніх людей насамперед до лікарень. Бувають інші випадки. Наприклад, терміново треба підвезти до пологового будинку породіллю. Не можна не відгукнутися на таке. Навіть коли міліціонер їде у напрямку, в якому йде людина, має зупинитися і взяти її в машину. Під час поїздок, зрозуміло, відбувається спілкування, в людини, якій допомогли, з’являється елемент довіри до міліції. Йдеться не тільки про допомогу транспортом, а ще й про зміцнення авторитету правоохоронців.

Дехто з дільничних спершу з подивом сприйняв таке доручення. Однак той, хто уже брав у своє авто пасажиром літніх людей, каже, що так дякують, що готові руки цілувати за надану допомогу. Тим самим міліціонери на практиці переконалися у доцільності й ефективності вказівки свого обласного начальника.

Виступаючи на сесії облради, головний міліціонер області Василь Поліщук вніс ще одну пропозицію — створити громадські ради з питань забезпечення прав людей похилого віку. Такі ради, на його думку, мали б діяти при райдержадміністраціях, районних радах. Їх члени надавали б різнопланову допомогу старим людям — правову, медичну, психологічну. У селах нині залишилися переважно люди пенсійного віку. Співрозмовник переконаний, що слід посилити безпеку таких людей, особливо одиноких, немічних, прикутих хворобою до ліжка.

— Ми офіційно звернулися до керівників установ і організацій, які покликані піклуватися про названу категорію громадян, з пропозицією — скоординувати наші дії насамперед в обміні інформацією, — продовжує пан Поліщук. — Свої пропозиції з цього приводу передали кожному голові районної держадміністрації та районної ради, міським, селищним, сільським головам. Останнім радимо організувати систему повідомлення міліції про появу в їхньому населеному пункті чужих невідомих людей. Умовно ми її називаємо «чужий в селі». У таких випадках теж можна буде запобігти можливому злочину.

Хоч як прикро, злочинці не перестають грабувати літніх людей. Навіть за невеликі гроші можуть звести стару людину в могилу. Є випадки, коли розправляються з жертвою надзвичайно жорстоко. В одинокої 86-річної жительки села Жабокрич Крижопільського району злочинець вкрав 13 гривень і задушив стареньку. Найбільш жахливий останній випадок, коли внук катував рідну бабусю на очах у її чоловіка. Той не міг нічим допомогти, бо лежить прикутий хворобою до ліжка. Сталося це в селі Хижинці Козятинського району. 78-річна бабуся віддала останні сто гривень, клялася, що пенсію вони з дідом ще не отримали. Та горе-внук робив своє — спершу переламав ребра, потім катував жінку розпеченою праскою, доки та не померла від больового шоку. 

25-річного садиста затримали в Житомирі. Він тільки у минулому році повернувся з місць позбавлення волі.

Відбирають силою і видурюють не тільки гроші. Одиноких людей, махлюючи, ще й позбавляють житла. Міліціонерами області викрито злочинне угрупування, члени якого вбили чотирьох громадян, бо мали на меті заволодіти їхніми квартирами. Інші злочинці незаконно відібрали будинок у ветерана війни з Вінниці, одинокої 84-річної жінки.

Кожен дільничний міліціонер отримав доручення зустрітися з літніми людьми, насамперед одинокими, і дати їм поради, як діяти у випадку, коли на порозі з’являється непроханий гість. «Силами дільничних ситуацію важко виправити на краще, — каже Василь Поліщук. — Слід скоординувати дії усіх організацій, яким держава доручила опікуватися людьми похилого віку. Хотілося, щоб активізували свою роботу територіальні центри з обслуговування одиноких непрацездатних громадян. На мою думку, вони недостатньо використовують свої можливості щодо попередження та профілактики злочинних посягань на майно своїх підопічних. В області 36 таких центрів. У них зайнято 3,8 тисячі осіб. Це ж яка підтримка міліції, якщо діяти в одній упряжці!»

 

Вінницька область.