Студентські лави «почистять» ще до першої сесії
Від сьогодні достовірність документів, поданих пільговиками при вступі до вишів, спільно з Міністерством освіти перевірятимуть МОЗ та прокуратура. Липу шукатимуть у медичних довідках, посвідченнях чорнобильців, дітей-сиріт та дітей шахтарів. Про це на прес-конференції розповів міністр освіти і науки України Іван Вакарчук. «Усі, хто незаконно потрапив до вузів, підпорядкованих Міносвіти, — будуть відраховані», — наголосив він. Відтак деякі першокурсники не втримаються на студентських лавах навіть до першої сесії.
Тотальна перевірка чекає понад 12 тисяч пільговиків — саме стільки цьогоріч таки стали студентами. А це, за підрахунками міністра, чотири з половиною відсотки від загальної кількості зарахованих. В основному «шаровики» штурмували найрейтинговіші вузи. Тому і склалося враження, що їх надто багато, каже І. Вакарчук.
— Проблема пільговиків — це проблема окремих спеціальностей, окремих напрямків і окремих університетів, а не системи в цілому, — впевнений він.
За словами міністра, пільговиків цього року стало більше, зокрема, за рахунок дітей шахтарів. Так, Закон «Про підвищення престижу шахтарської праці» гарантував право позаконкурсного вступу 1896 особам.
Міністр уточнює, кількість пільговиків, що вступили до вузів, у два з половиною рази менша, ніж число поданих ними заяв. Щоб уникнути подібних проблем, уже наступного року Міносвіти дозволить абітурієнтам з довідками поступати лише в один виш, куди їх стовідсотково зарахують. Тоді, на думку заступника міністра освіти і науки Тараса Фінікова, «ніякого ажіотажу не виникатиме». Профільне відомство також розглядає ідею дозволити вищим навчальним закладам самостійно встановлювати квоти на прийом абітурієнтів поза конкурсом. — Це лише одна з пропозицій, поки що питання про умови прийому лише обговорюються, — уточнив «Голосу України» І. Вакарчук.
Нагадаємо, у липні Міносвіти скасувало пільги для медалістів та випускників підготовчих відділень вузів у 2009—2010 навчальному році. Право на вступ до вузів поза конкурсом отримали абітурієнти, що підпадають під дію законів про статус ветеранів війни та підвищення престижності шахтарської праці; чорнобильці, діти-сироти, інваліди І і ІІ груп у віці до 18 років, діти, чиї батьки загинули під час аварій на шахтах (при вступі на гірничі спеціальності). Поза конкурсом зараховувалися учасники міжнародних олімпіад, призери VІ етапу всеукраїнських олімпіад та ІІІ етапу всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт членів Малої академії наук.