Росія всупереч усім національним і міжнародним нормам депортує з Криму його корінне населення — татар. Люди, які прожили в Автономній Республіці Крим і які мають там домівку, роботу, родичів, друзів, тепер не можуть повернутися на батьківщину. А все тому, що вони не бояться казати, що Крим — це Україна. Через це вони стали жертвами російської влади, яка їх переслідує і забороняє жити з родинами, знищує їхній бізнес, заводить кримінальні справи та навіть погрожує фізично. Про це йшлося під час прес-конференції, яка відбулася вчора в агенції УНІАН.
Як зазначив лідер Меджлісу Рефат Чубаров, за час окупації Кримського півострова Російською Федерацією через судову машину цієї держави пройшли уже майже 150 кримських татар. Із них понад 120 — це люди, які просто вийшли зустрічати Мустафу Джемілєва до адміністративного кордону між материковою Україною і Кримом.
Способів, щоб змусити людей виїздити, каже Рефат Чубаров, більш ніж достатньо. Найперше, за його словами, це внесення певних погрожуючих викликів у середовище татар, які вони сприймають як небезпеку особисто для себе. Перелічуючи низку репресій, що їх зазнав його народ, Чубаров нагадав про викрадення молодих кримських татар, яких потім або знаходили мертвими, або ж зовсім не знаходили, а справи так і не були розслідувані. «Це відверте, зухвале і демонстративне нерозслідування смерті Решата Аметова. Це убитий кримський татарин, який зник ще на початку березня, а 15 березня ми знайшли його замученим і вбитим». Тому кожний батько думає, що буде з його сином, каже Чубаров. Він також наголосив, що досі багатьох зниклих так і не знайдено.
Варто також нагадати, що буквально днями було заарештовано заступника голови Меджлісу Ахтема Чійгоза. Його окупанти взагалі звинувачують в організації масових заворушень 26 лютого 2014 року, коли російські «зелені чоловічки» ще лише примірялися до Криму. «Якщо можна погрожувати десятирічним ув’язненням Ахтему Чійгозу за події 
2014-го, то чому не згадати п’ятдесяті роки?» — запитав Чубаров. Та навряд чи на це запитання можна отримати відповідь.
До слова, коли готувався цей матеріал, у помешканні Ахтема Чійгоза у Бахчисараї окупанти шість годин поспіль проводили обшук.