Ранкове засідання 9 вересня
Вимагаючи негайного розгляду законопроектів щодо збільшення соціальних стандартів, представники фракції Партії регіонів продовжили блокування парламентської трибуни та президії Верховної Ради. Тим часом Голова Верховної Ради Володимир Литвин спробував скликати погоджувальну раду. До кабінету глави парламенту прийшли Микола Мартиненко («НУ—НС»), Адам Мартинюк (КПУ), Олег Ляшко (БЮТ) та представники фракції Блоку Литвина Ігор Шаров і Олег Зарубінський. Туди ж запросили і парламентських журналістів. Представники фракції Партії регіонів на засідання не з’явилися.
У присутності представників ЗМІ Володимир Литвин зателефонував Олександру Лавриновичу і нагадав, що засідання погоджувальної ради не може розпочатися без представників фракції Партії регіонів. У відповідь, за словами глави парламенту, він почув: «Ми домовляємося на двох, і коли ми домовимося, тоді буде діяти Верховна Рада».
На думку Володимира Литвина, якщо збирається погоджувальна рада, то «можна прийти і сказати, що ми ще не домовилися». Голова Верховної Ради повідомив також, що у вівторок о 14.30 мало відбутися засідання Бюджетного комітету, але для розгляду питань не вистачило кворуму. За необхідних 17 депутатів на засідання прийшли лише 8 парламентаріїв, жодного представника від фракції ПР не було.
«Висновок очевидний: закон не потрібний, принаймні людям, які приїхали блокувати парламент на «мерседесах», — сказав Володимир Литвин. За його словами, те, що діється в парламенті, — це одна з форм узурпації влади в країні. Володимир Литвин переконаний: потрібно йти до сесійної зали і розглядати законопроекти. Він у присутності журналістів спробував потрапити до сесійної зали, але не зміг це зробити через заблоковані двері.
Подальші події в парламенті були просякнуті взаємними депутатськими звинуваченнями.
Так, Олег Зарубінський звинуватив лідера опозиції в цинізмі. «Справжній політичний цинізм говорити про підвищення соціальних стандартів і не прислати жодного представника фракції на засідання Бюджетного комітету, на якому мали розглядатися ці законопроекти. З представниками МВФ розмовляти про необхідність скорочення соціальних виплат, а щойно вийшовши до камер, вимагати протилежне», — зауважив депутат.
У відповідь представник фракції ПР Олександр Стоян звинуватив фракцію Блоку Литвина в неголосуванні за їх власний законопроект щодо погодинної оплати праці. Унаслідок цього між парламентаріями виникла суперечка, свідками якої стали парламентські журналісти. Крім того, Олег Зарубінський розкритикував пропозицію своїх колег, щоб парламент не працював до завершення президентських виборів. За словами парламентарія, по-перше, це вигідно, бо можна не показувати лідера, щоб не падав рейтинг. По-друге, картинка непрацюючого парламенту переноситься на всю владу, й опозиція може сміливо заявляти: дивіться — вони не працюють, вони не спроможні щось робити.
А Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович поведінку глави парламенту вважає неетичною. За його словами, про засідання погоджувальної ради він дізнався за 15 хвилин до її початку, тоді як зустріч у його кабінеті за участю представників уряду була запланована ще напередодні. Тривала вона, сказав О. Лавринович, і у вівторок. «Я думаю, що набагато важливіше і продуктивніше було продовжити нашу роботу, ніж усе кидати і брати участь у півторагодинному шоу, яке було вчора. Це віддаляє від розв’язання проблеми», — сказав він.
За словами Олександра Лавриновича, пропозиції, які нині перебувають у Бюджетному комітеті, не вирішують питання підвищення соціальних стандартів. Він переконаний, що вирішенню цього питання сприятимуть консультації, які фракція вже протягом тривалого часу проводить з представниками уряду. Власне, їх, упевнений депутат, і має розглядати Бюджетний комітет. «Сьогодні ми дещо просунулися на цьому шляху», — сказав він.
На думку іншого регіонала, Олександра Єфремова, протягом останніх кількох днів цілі парламентаріїв розділилися: «Їм потрібен спектакль, а нам — результат». Виставою депутат назвав і засідання погоджувальної ради в кабінеті глави парламенту.
Натомість заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко вважає, що одним із чинників учорашньої емоційності парламентаріїв стало оприлюднення закону про вибори Президента. Він вважає, що на ситуацію у Верховній Раді депутати мають дивитися спокійніше. Микола Томенко переконаний: парламент має працювати для країни, для її економіки і громадян, а не для політичних команд чи кандидатів у Президенти.
Водночас Микола Томенко повідомив, що у ці хвилини відбувається засідання Бюджетного комітету — кворум є, але відсутні представники фракції Партії регіонів, — який шукає компроміс, як підтримати економіку і допомогти громадянам. Він висловив переконання, що за конструктивного підходу комітет зможе ухвалити рішення, яке дасть можливість парламенту працювати.
Крім того, заступник Голови Верховної Ради вважає: якщо до офіційного старту президентських перегонів парламент не зможе розпочати роботу, то протягом трьох місяців народні депутати мають працювати в округах, взявши відпустку за власний рахунок (відповідний проект постанови зареєстрований у парламенті. — Авт.). Це і зекономить  кошти, і пригальмує емоційне напруження в політичному протистоянні, упевнений Микола Томенко.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.