Всеукраїнська акція під прапорами Національного форуму профспілок України відбулася вчора на майдані Незалежності в Києві. За даними НФПУ, в ній брали участь близько 10 тисяч осіб — представники майже 160 підприємств з усієї України.
Від Майдану кілька колон протестувальників покрокували до Кабінету Міністрів України, кілька — до Державної податкової адміністрації, щоб висунути уряду та податківцям свої вимоги. Серед них: повернення боргів із зарплати, прийняття реальних антикризових програм, створення робочих місць, а також повернення підприємствам-експортерам податку на додану вартість. Мовляв, загалом по країні борг податківців з неповерненого ПДВ становить близько 11 млрд. грн. А ці кошти допомогли б погасити заборгованість по зарплатах і зберегти робочі місця.
— Люди побажали самі прийти на Майдан. Адже ані власники підприємств, ані уряд не можуть чітко пояснити, коли буде погашено борги по зарплатах. До речі, на деяких підприємствах є ще борги, які тягнуться з 90-х років. Ця сума — десь із півмільярда гривень. Ми виступаємо проти ганебного явища у нашому суспільстві, коли вважають, що людям можна не платити зароблене, — коментує «Голосу України» голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук.
Каже, що їх підрахунки відрізняються від статистики уряду. За словами Мирослава Якібчука, реальна сума заборгованості сягає 3 млрд. грн.
— Зараз масово майже по всіх підприємствах країни звільняють тих працівників, яких відправили у вимушені відпустки на літній період, — каже співрозмовник. — Майже зупинилася хімічна галузь, машинобудування, у сфері обслуговування йде скорочення кадрів. Ті, хто працював сезонно, взагалі залишився без роботи. Офіційна статистика дає цифру у 600 тисяч безробітних. Насправді їх більше. Адже є кваліфіковані працівники, які просто не йдуть на біржу праці. Бо громадські роботи, які пропонують їм у центрах зайнятості, вважають для себе принизливими. Сьогодні більш як два мільйони людей не мають роботи, але вони й не зареєстровані як офіційно безробітні.
У НФПУ стверджують: найбільша заборгованість — на державних підприємствах. У цьому звинувачують роботодавців, які не впоралися із ситуацією, і уряд, який не виконує своїх зобов’язань щодо конкретних антикризових дій та повернення ПДВ.
— Ми порушили кілька кримінальних справ проти злісних неплатників зарплат на Полтавщині, у Миколаєві, у Львові. Уже цього року відсудили більш як 42 мільйони заборгованості. Основне наше завдання — навчити людей захищати свої права, — пояснює лідер Національного форуму профспілок України.
НФПУ просить Верховну Раду України створити слідчу комісію з розслідування випадків заборгованості із зарплат і повернення ПДВ. А урядовцям дає місяць терміну для виконання вимог акції. Якщо ситуація не покращиться, обіцяють провести вже масштабний всеукраїнський страйк. А поки що біля будівлі Кабміну виставлять чергові намети, і кожного дня тисяча пікетувальників нагадуватиме можновладцям про ці вимоги.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.