Бюджет країни на наступний рік у сучасних політико-економічних умовах затверджено не буде. Таку думку висловив на вчорашній прес-конференції член Комітету Верховної Ради з питань бюджету Ярослав Джоджик («НУ—НС») .
«Уперше за останні 12 років до парламенту не було подано бюджетної резолюції, яка згідно із законодавством має подаватися до першого червня. Оскільки вона не була підготовлена та розглянута, то це є показником кризи з даного питання», — зазначив народний обранець.
Також він підкреслив, що заяви Юлії Тимошенко про те, що основний фінансовий документ розробляється на основі нового Бюджетного кодексу, який не набув чинності, є шкідливими. «Варіант формування 12 тисяч бюджетів у центрі є механізмом не децентралізації, як це намагаються донести до громадськості, а централізації. Тому саме цю частину Бюджетного кодексу розцінюю негативно», — сказав Ярослав Джоджик.
У свою чергу, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Владислав Лук’янов (ПР) заявив, що за період відпустки уряд розікрав бюджетні гроші. За його словами, вони розійшлися, незрозуміло, на які програми. І саме тому уряд не хоче ухвалювати законопроект про підвищення соціальних стандартів.
«Нам незрозуміла непослідовна позиція Блоку Юлії Тимошенко, який спочатку голосує за законопроект про підвищення соціальних стандартів, а потім відмовляється розглядати ці питання», — зазначив парламентарій.
Владислав Лук’янов розповів, що Україні вдається зберегти свій баланс за рахунок друкування грошей і міжнародних кредитів. «Уряд просто друкує гроші, випускає облігації внутрішньої позики, примушує Нацбанк їх викуповувати на 10 мільярдів гривень і в такий спосіб поповнює дефіцит бюджету. Також відбувається проїдання міжнародних кредитів, які беруться десятками мільйонів доларів», — зазначив він.
Голова підкомітету з питань відслідковування впливу законопроектів на показники бюджету Комітету Верховної Ради з питань бюджету Володимир Бондаренко (БЮТ) заявив, що кожен бюджет формуватиметься не в центрі, а на місцях.
«Цей рік є специфічним і в частині виконання бюджету. Вперше в історії світова криза торкнулася України і серйозно вплинула на планові показники, зокрема, на підготовку урядом основного фінансового документа на основі нового Бюджетного кодексу», — сказав народний обранець.
За його словами, вибори Президента наклали відбиток на всі ці процеси. Декілька кандидатів мріють, що обіймуть пост глави держави, а потім на свій розсуд сформують кошторис на початку наступного року. Тому сьогодні Партія регіонів, Блок Литвина та інші фракції поводяться дивно — не сприймають жодної пропозиції уряду, а регіонали навіть більше двох місяців не з’являються на засідання бюджетного комітету.