Учорашнє засідання Кабінету Міністрів розпочалося із вручення підприємцям урядових нагород. «Я хотіла б розпочати сьогоднішнє засідання з відзначення спеціальними урядовими нагородами роботу тих підприємців, які активно співпрацюють з урядом, дають нам знання і бачення, як краще приймати ті чи інші постанови і законопроекти, які значну частину свого часу витрачають на те, щоб уряд більш розумів підприємницьке середовище, щоб уряд ефективніше наводив лад з інвестиційним кліматом», — зазначила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

 

А після вручення нагород Кабмін ухвалив 28 нормативних актів, спрямованих на поліпшення умов роботи малого та середнього бізнесу в Україні. За словами доповідача з цього питання, голови Держкомпідприємництва Олександри Кужель, ці рішення, зокрема, стосуються соціального захисту підприємств та їх правовідносин з найманими особами. Для прикладу, рішенням уряду спрощено систему ліквідації договору між підприємцем і найманим працівником у разі системного нехтування останнім прописаних у ньому умов. Уряд також підтримав інтереси інвалідів, що мають бажання працювати, передбачивши створення реєстру таких людей та можливостей їхнього базового навчання для подальшого працевлаштування: «Ми не знімаємо з себе обов’язку створювати державні місця для інвалідів. Ми стовідсотково підтримуємо цю державну політику», — сказала О. Кужель.

Голова Держкомпідприємництва зазначила: змінами до порядку призначення виплати державної допомоги сім’ям з дітьми передбачено, що підприємці, які перебувають у декретній відпустці, зможуть працювати неповний робочий день, що згідно із законодавством дасть їм можливість не ліквідовувати свій бізнес. Внесено зміни й до Закону про транспортно-експедиторську діяльність, яка передбачає створення експедитором гарантійного фонду у розмірі не менше шести тисяч неоподатковуваних мінімумів. Крім того, за словами О. Кужель, також прийнято рішення щодо електронної реєстрації підприємств, тобто впровадження спрощеної системи реєстрації. Вона зауважила, що також передбачено створити Головне управління з питань регуляторної політики і підприємництва та Управління з надання дозвільних та адміністративних послуг, що, на її думку, поліпшить стосунки підприємців з державними службовцями. Окрім того внесено зміни до Переліку спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців, а саме передбачено, що до чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012» мають бути підготовлені спеціалісти та бакалаври для роботи у готелях.