Кримінальну справу за ознаками зловживання службовим становищем посадовцями Стрижавської виправної колонії порушила Генпрокуратура.
Про це повідомив старший помічник прокурора Вінницької області Андрій Кобилянський.
— Адміністрація приховала факт втечі з колонії засудженого на прізвище Совач, — повідомив він. — Прокуратуру інформували про надзвичайну подію 1 червня 2009-го, а, як з’ясувалось, утік він ще в жовтні 2008-го. 12 червня мав звільнитися. Можливо, саме тому напередодні кримінально-виконавча служба повідомила прокуратуру про його зникнення. Ми відреагували одразу. Начальнику управління Держдепартаменту України з питань виконання покарань у Вінницькій області було внесено подання, порушено кримінальну справу.
Перевірку кричущої надзвичайної події здійснили слідчі Генпрокуратури. Інформацію про Совача в облпрокуратурі не надають, мовляв, триває слідство. Міліція оголосила 
його в розшук тільки 1 червня 2009 року.
— Про втечу засудженого нам було відомо ще торік, — розповідає координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман. — На початку червня ми звернулися до управління СБУ з проханням перевірити інформацію. Надійшла відповідь, що Віталій Совач справді зник, зверніть увагу — не втік, а зник, але сталося це 1 червня 2009-го.
Пан Гройсман вважає: НП сталася тому, що прокуратура області і спецпрокуратура за наглядом за дотриманням законності при виконанні вироків суду покривають органи державної криминально-виконавчої служби. «Хто повірить, що ніхто не знав про втечу з колонії? — запитує не тільки правозахисник. — Рука руку миє, вочевидь?»
З «рукомийниками», гадаємо, розбереться Генпрокуратура. І відповість на запитання, яке останніми роками хвилює громадськість і правозахисників: що коїться в колоніях Вінниччини?
Чому притчею во язицех стала ВК-1, яка розташована через мур від обласного Управління Держдепартаменту? Там змінюються начальники колонії, як бджоли на квітах, але про належний порядок говорити не доводиться.
У Стрижавській ВК «спеціалізуються» на втечах (кілька років тому прославилась підкопом). Хочемо помилитись, але, здається, «око государеве», себто згадана спецпрокуратура за наглядом за дотриманням законності при виконанні вироків суду, дрімає. Її інертність насторожує: «Голос України» не раз писав про порушення у виправних установах регіону, та вона відмовчується. «Все харашо, прекрасная маркиза?». Судячи з того, що начальник обласного управління заохочується Києвом за сумлінну працю, «все харашо»!
Члени громадської ради при Держдепартаменті, як і правозахисники, мабуть, не проти оцінити роботу вінничан. Тому пропонуємо їм провести виїзне розширене засідання в колонії №1.
Керівництво Держдепартаменту, сподіваємось, сприятиме прозорій «екскурсії» та відвертій розмові.
Віктор СКРИПНИК,Іван ІЛЛЯШ, член громадської ради при Департаменті з питань виконання покарань.
Вінницька область.