Не знаю, як розпочиналися творчі звіти майстрів мистецтв і художніх колективів попередніх областей. Не бачив, не чув. І нічого не читав про них. Не було де і що. А початок звіту рівненчан, на якому був присутній, викликав у мене здивування і нерозуміння.
«Пісні бурштинового краю»
З деяким запізненням (майже на 15 хв.) на сцені Національного палацу мистецтв «Україна» з’явився... Хто б ви думали? Не ведучий, не голова Рівненської облдержадміністрації чи голова облради. А сам Президент України Віктор Ющенко. І з властивою для нього монотонністю почав читати текст рівненчанам, а тут були не лише вони (хто приїхав на звіт, хто живе у Києві і прийшов сюди за запрошенням) про історію їхнього краю, його визначні місця і славетних людей. Серед них було названо і першого Президента України Леоніда Кравчука, який був у залі.
Я слухав і думав, а може, потім вийде хтось із керівників області і щось додасть, розширить інформацію Президента. Розповість, як сьогодні живуть рівненчани. Ні, ніхто не вийшов. І далі на сцені господарювала президентська служба. Хоча подальша її акція, з одного боку, видається, важливою і приємною. Сама глава секретаріату Президента Віра Ульянченко, а не її заступник Юрій Богуцький, як це планувалося раніше, зачитувала укази глави держави про присвоєння звань народного, заслуженого артиста, заслуженного діяча мистецтв, працівника культури та інші чималій групі рівненських митців і майстрів народної творчості.
Щасливі були герої. Одержати посвідчення з рук Президента України на головній сцені при такому загалові земляків — безперечно, для всіх них це незабутні і пам’ятні хвилини. Щоправда, шкода, що подібного не було на попередніх творчих звітах. Проте як розцінювати цю акцію на нинішніх? Чи не відчувається тут передвиборчий вітерець?
І ось розпочинається звіт. Ведучі запрошують присутніх у залі перенестися у сиву давнину Рівненського краю, побачити і послухати театралізовну сцену передання князем Костянтином Острозьким Пересопницької Євангелії, написаної острозькими монахами в Пересопниці біля Рівного, княгині Рівненській Марії Несвицькій (актори — Рівненського музично-драматичного театру народний артист України Анатолій Гаврющенко і заслужена артистка Галина Цьомик). До речі, тепер на цій святій книзі складають присягу Президенти України. Князь передає княгині і гетьманський меч. Княгина Марія передає ці гетьманські дари своїм наступникам —хлопчику й дівчинці і проголошує пророчі слова: «Тож нехай затямлять усі зайди! Усі, хто посягне на честь і славу волелюбного народу волинського! Хай затямлять усі — від Рима до Московії, від Ревеля до Перекопу! Ми не єсмь околи Європи! Ми есмь Україна. Слава! Слава Україні!».
Промовистим підтвердженням цих слів був подальший звіт-концерт. Хоч автори назвали його «Пісні бурштинового краю», в ньому звучали і музичні твори. Добре враження справили капела бандуристів «Нащадки» обласного ліцею-інтернату, зразковий аматорський духовий оркестр «Смига» Дубенської райдержадміністрації, спільний виступ народних музик із сіл Залужжя, Рудня-Карпилівка та етногурту центру «Веснянка» з Рівного.
Були й танці у виконанні зразкових аматорських ансамблів танцю «Полісяночка» і «Джерельце» Рівненського міського будинку культури, ансамблю сучасного танцю «Едельвейс» Рівненського палацу культури.
І все ж найбільшою, провідною і красивою стала фольклорна частина концерту «З давніх джерел», яку чудово виконували фольклорні гурти з багатьох сіл області.
Можливо, мало у звіті було виступів майстрів мистецтв, сольних співаків, гумору, сатири тощо, такого, щоб захоплювало подих. Але Рівненська область показала все краще, що має і на сцені, і на виставці образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва краю, яка була виставлена перед початком звіту у фойє палацу «Україна».
А газети і журнали — не засоби масової інформації?
Довідково. Нинішні творчі звіти областей проходять згідно з Указом Президента України від 14 лютого 2008 року. Утім, цей захід в указі названо Фестивалем мистецтв. Хоча у преамбулі указу визначено, що він проводиться з метою сприяння розвитку академічного, традиційного народного та сучасного мистецтв, професійної та аматорської творчості, популяризації етнічних і культурних традицій регіонів України.
Місцеві і регіональні етапи не знаю як і називати —Фестивалю чи звітів (у програмі Рівненської області чітко вказано «творчий звіт майстрів мистецтв і художніх колективів») проведено торік. А нинішнього року тривають заключні етапи в Києві. Розпочалися вони у квітні.
Вже прозвітували («відфестивалили») у столиці Волинська, Київська, Івано-Франківська, Чернівецька, Одеська, Запорізька області, Крим і українська діаспора. Про жоден з них наша газета не розповідала. Чому? Тому, що Міністерство культури і туризму не виявило жодної зацікавленості з цього приводу. Більше того, коли автор цих рядків спробував запропонувати міністерству послуги редакції, заступник міністра Ольга Бенч не виявила бажання навіть поговорити зі мною.
Проте навіщо їй говорити з представником редакції газети. Цитую п.3 згаданого Указу Президента України. «Державному комітету телебачення та радіомовлення України забезпечити широке висвітлення у засобах масової інформації заходів фестивалю».
Запитання до авторів указу. В який спосіб Держтелерадіокомітет має висвітлювати заходи в інших ЗМІ? Хіба редакції всіх всеукраїнських, регіональних і місцевих газет, журналів, інформаційні агентства, приміром, УНІАН, підпорядковані комітету? З другого боку, хіба вони можуть розмістити на своїх сторінках, у своїх повідомленннях радіо- і телерепортажі чи розповіді про звіти? А може, друковані засоби масової інформації взагалі не було передбачено залучати до висвітлення цієї важливої і дуже потрібної для України акції? Бо ці фестивалі чи звіти є ще й оглядом культурно-мистецького стану в регіонах і тенденцій їх розвитку чи занепаду.
І чи не випадково на звіт Рівненської області, як підтвердила керівник прес-служби облдержадміністрації Тетяна Ройчук, не акредитувалася жодна всеукраїнська газета крім «Голосу України».
Від редакції
До уваги Міністра культури і туризму, голови оргкомітету з проведення фестивалю Василя Вовкуна.
Газета «Голос України» детально і всебічно висвітлювала виступи у Києві всіх областей під час попередніх звітів, присвячених 10-й і 15-й річницям незалежності України. Більше того — в їх рамках проводила свій конкурс на кращий голос серед їхніх учасників, вручала своїм лауреатам призи, куплені, між іншим, за власні кошти.
Тож якщо міністерство задля справжнього сприяння розвитку усіх видів мистецтв і аматорської творчості виявить бажання співпрацювати з нашою газетою, редакція готова відгукнутися.