На здобуття Державної премії України 2009 року в галузі науки і техніки висунуто комплект підручників «Інформатика» для вищих навчальних закладів за загальною редакцією академіка НАН України М. Згуровського та його авторського колективу. Комплекс складається з семи книг: «Основи системного аналізу», «Моделювання систем», «Основи програмування», «Операційні системи», «Організація баз даних та знань», «Чисельні методи в інформатиці», «Дискретна математика». Авторський колектив — Н. Панкратова, В. Томашевський, Т. Ковалюк, В. Шеховцов, В. Пасічник, В. Резніченко, Л. Фельдман, О. Дмитрієва, Ю. Нікольський, Ю. Щербина — науково-педагогічні працівники шести національних університетів України та одного інституту НАН України. Серед авторів — представники наукових шкіл Києва, Харкова, Донецька та Львова.

Зазначені підручники являють собою єдиний комплекс навчальної літератури, об’єднаний загальною спрямованістю на підготовку фахівців галузей знань «Інформатика та обчислювальна техніка» (за напрямами «Комп’ютерні науки», «Програмна інженерія», «Комп’ютерна інженерія») та «Системні науки і кібернетика» (за напрямами «Інформатика», «Прикладна математика», «Системний аналіз»). Кожний підручник комплексу повністю відповідає головним принципам подання навчального матеріалу за вимогами міжнародних освітніх угод та інтеграційних процесів і має загальну структуру; в кожному розділі є висновки, контрольні запитання, завдання й тести або комп’ютерні проекти для самостійної роботи. Загальний обсяг комплексу підручників становить 3088 сторінок, загальний наклад — 2050 примірників. Єдиність комплексу підручників полягає не тільки в уніфікованій будові кожного підручника комплексу, а й у спрямованості на взаємопов’язаний спосіб викладення матеріалу, коли фундаментальні положення базових дисциплін знаходять явний розвиток у подальших дисциплінах, а останні, у свою чергу, є джерелом для відбору головних тем і понять, що становлять фундамент інформатики.

У комплексі підручників «Інформатика» розглянуто всі головні поняття, які становлять математичну основу інформатики. На ній ґрунтується викладення питань, пов’язаних із вивченням основ програмування, операційних систем, основ системного аналізу, моделювання систем та організації баз даних та знань. Новим у серії підручників є поєднання математичної строгості викладу матеріалу з багатством застосувань в інформатиці. У книгах подано багато математичних алгоритмів — від класичних процедур до сучасних методів штучного інтелекту. Докладно й послідовно викладено основні методи розв’язування задач дискретної математики, алгебри, диференціальних та інтегральних рівнянь з погляду їх застосування в моделюванні та оптимізації об’єктів і систем найрізноманітнішої природи. Усе це робить підручники дуже привабливими для практичних застосувань і є хорошою основою подальших курсів із сучасних інформаційних технологій.

Значну увагу приділено вивченню методів програмування, техніці застосування в програмуванні базових алгоритмічних структур і структур даних. Авторам удалося не тільки дохідливо подати для студентського загалу матеріал, що відображає сучасний стан проблематики баз даних та знань, а й сформулювати перспективні науково-технологічні питання цієї галузі знань. Викладено фундаментальні концепції сучасних операційних систем, усі теоретичні положення підкріплено прикладами, що розкривають особливості організації конкретних популярних операційних систем.

Системний аналіз викладено як прикладну наукову методологію, призначену для дослідження складних, міждисциплінарних проблем різної природи. З позиції системного підходу подано базові означення, методологічні й теоретичні основи формалізації та вирішення міждисциплінарних завдань, які стосуються різних предметних галузей. Запропоновано методи формалізації системних задач, приведення їх до форми вирішення в реальних умовах, що характеризуються наявністю великої кількості суперечливих цілей, різних видів невизначеностей і ризиків. Розглянуто базові принципи моделювання складних технічних і економічних систем. Особливу увагу приділено технології імітаційного моделювання, зокрема, методології проектування й програмної реалізації імітаційних моделей, плануванню і проведенню обчислювальних експериментів, обробці та інтерпретації результатів моделювання. Описано програмні засоби та приклади моделювання виробничих і обчислювальних систем, бізнес-процесів.

У книгах комплексу використано багатий викладацький досвід авторів і їхні наукові здобутки. Розглянутий освітньо-науковий проект є непересічним явищем в українській науковій літературі. За змістом, якістю та формою подання підручників можна впевнено говорити про їхній високий науково-методичний та видавничо-поліграфічний рівень; ці підручники в масштабах України стали невід’ємним елементом освітнього процесу і встановили високу освітньо-наукову планку для викладання дисциплін комп’ютерно-інформатичних профілів.

Авторам серії «Інформатика» вдалося створити цілісний комплекс підручників, який відображає сучасний стан розвитку науки, успішно використовується в багатьох університетах України і є достойним претендентом на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки. З урахуванням виняткової значущості і актуальності тем, що розглядаються у підручниках, а також структури та стилю викладення матеріалу, ця робота, безумовно, має загальнодержавне значення.

В. КУНЦЕВИЧ,академік НАН України, заступник академіка-секретаря відділення інформатики НАН України.