З нагоди Міжнародного дня солідарності журналістів у Верховній Раді відбувся «круглий стіл» на тему «Діяльність засобів масової інформації в період президентської виборчої кампанії 2010 року», ініційований заступником Голови Верховної Ради України Миколою Томенком.
Учасники зібрання — народні депутати, представники Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, Державного комітету телебачення та радіомовлення України, члени Центральної виборчої комісії, працівники ЗМІ обговорили широке коло питань щодо забезпечення безперешкодної діяльності журналістів під час висвітлення перебігу президентської виборчої кампанії. М. Томенко відзначив подолання Верховною Радою вето на зміни до закону про вибори Президента України, ухвалення ще у червні цього року парламентської постанови про забезпечення безперешкодної діяльності ЗМІ у передвиборний період 2009 року, якою заборонено проводити перевірки мас-медіа на період президентської виборчої кампанії. Проте, за його словами, вже тепер, ще до офіційного старту виборчих перегонів, постало декілька проблем, які ще потребують врегулювання.
Політики та штаби майбутніх кандидатів у Президенти зайняли таку позицію: мовляв, до 19 жовтня, офіційного старту виборчих перегонів, можна не виконувати закони, які регулюють відносини зі ЗМІ. Так, по всій Україні вже роздають газети-«бойові листки» на підтримку одного з потенційних кандидатів, але без жодних реквізитів — немає даних ані про наклад, ані про друкарню та замовника видання. Деякі майбутні кандидати вже розмістили свою політичну рекламу на білбордах російською мовою, що також порушує чинне законодавство.
Аналіз сьогоднішньої ситуації свідчить, вважає М. Томенко, що під час виборчої кампанії виникнуть гострі проблеми і зі змістом політичної реклами. У законі про вибори народних депутатів України є стаття, яка забороняє поширення матеріалів із закликами до насильницької зміни конституційного ладу, територіальної цілісності держави, розпалювання міжнаціональної ворожнечі тощо. Тоді як у законі про вибори Президента таких засторог нема. Заступник глави парламенту запропонував із урахуванням досвіду попередніх виборчих кампаній також врегулювати процедуру проведення теледебатів між кандидатами у Президенти, створити громадську експертну раду при ЦВК.