Національний банк України не проводив нової емісії гривні, заявив на прес-конференції в понеділок голова НБУ Володимир Стельмах. До цього деякі українські політики й експерти робили заяви, що НБУ здійснює невиправдану емісію гривні, провокуючи в результаті інфляцію й знецінювання національної валюти. Подальшу девальвацію національної валюти очікують у найближчі місяці. Прогноз експертів — 10—12 гривень за долар.
Крім того, за словами Стельмаха, перевищення доходів над видатками Нацбанку в 2009 році може становити близько 800 млн. гривень, а кількість так званих проблемних банків зросте.
«Рівень позитивності далекий від того, який від нас хотіли б одержати», — заявив журналістам голова НБУ Володимир Стельмах. Глава Нацбанку також зазначив, що в умовах кризи центральний банк зіштовхується з неплатежами за своїми кредитами і змушений формувати відповідні резерви. Зокрема, за його словами, за кредитом уряду на суму 7,9 млрд. грн. НБУ вже сформував резерви на рівні 4,2 млрд. грн.: у разі непогашення до кінця року в резерви доведеться спрямувати повну суму такого кредиту.
Крім того, за його словами, низка банків, які залучили рефінансування Нацбанку, не змогли розрахуватися за кредитами: центральний банк пролонгував такі кредити на термін до п’яти років, не наполягаючи на банкрутстві фінустанов. Загалом банки не заплатили НБУ за кредитами рефінансування 1,7 млрд. грн.
Стельмах також повідомив, що скорочення доходів Нацбанку цього року пов’язано зі зниженням ставок НБУ й зменшенням обсягу валютних резервів. У цьому зв’язку він підкреслив, що передбачене парламентом додаткове перерахування в державний бюджет перевищення доходів над видатками НБУ в 2009 році на суму 9,8 млрд. грн. не реалістично й підштовхує центральний банк до прямої емісії коштів.
Глава Нацбанку також заявив, що НБУ у своїй діяльності орієнтуватиметься на забезпечення інфляції в 2009 році на рівні 9,5 відсотка, оскільки такий орієнтир встановлено у держбюджеті.