Ранкове засідання 8 вересня
Зранку парламентську трибуну було заблоковано депутатами від Партії регіонів, котрі наполягали на негайному розгляді законопроектів про зростання соціальних стандартів. О 10-й годині ранкове пленарне засідання не розпочалося. На погоджувальній раді, скликаній Головою Верховної Ради Володимиром Литвином, депутати намагалися знайти компроміс щодо вимог регіоналів і відшукати джерела, завдяки яким можна було б підвищити зарплати й пенсії. Але до порозуміння було далеко.
Заступник керівника фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що його політична сила стурбована збільшенням обсягу запозичень, які залучає Кабінет Міністрів. «Нас турбують також позики, які робить наш уряд, — сказав О. Єфремов. — За нашими розрахунками виходить, що сьогодні кожен громадянин, включаючи немовлят, уже заборгував по 18 тисяч гривень». За словами депутата, таке збільшення зовнішніх запозичень може призвести до втрати Україною власного виробництва, яке доведеться віддати в рахунок цих позик. Регіонали пропонували знайти додаткові кошти за рахунок скорочення видатків на утримання апарату парламенту та коштів від Кіотського протоколу.
Натомість лідер фракції БЮТ Іван Кириленко заявив, що його політична сила готова підтримати законопроект про підвищення соціальних стандартів лише в пакеті з підвищенням акцизів на тютюн, алкоголь та паливно-мастильні матеріали. «Інакше доведеться включати друкарський станок, а ми всі прекрасно розуміємо, до чого призведе таке рішення», — сказав він. Народний депутат від БЮТ, член бюджетного комітету ВР Олег Ляшко розповів, що комітет разом із представниками Мінфіну розглянув два законопроекти Партії регіонів про підвищення соціальних стандартів і дійшли висновку, що для підвищення соціальних стандартів до тих розмірів, які пропонуються в законопроектах від регіоналів, додатково необхідно у 4 кварталі 2009 року — 28,9 млрд. грн.., а в 2010 р. — 117,9 млрд. грн.
А сьогодні, за словами О. Ляшка, можна «додатково знайти» лише 6 млрд. грн. в IV кварталі цього року та близько 24 млрд. грн. у 2010 р. за рахунок зростання акцизів на тютюн, алкоголь та бензин. А спрощення видатків на утримання апарату парламенту і кошти від Кіотського протоколу, за словами депутата, не зможуть вирішити проблеми. «І це той компроміс, який може бути, і може бути досягнутий результат», — сказав О. Ляшко.
Натомість Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що блокування парламентської трибуни є свідченням того, що нікого не цікавить прийняття рішення щодо підвищення соціальних стандартів. «Відбувається реалізація сценарію 2004 року», — стверджував В. Литвин. — Йдеться про те, щоб заблокувати роботу парламенту і він не зміг працювати».
Коло замкнулося: ніхто начебто не заперечував проти зростання соціальних стандартів, проте розмовляли немов різними мовами. Бютівці стверджували, що вже є реальні підрахунки, за якими можна за рахунок зростання акцизів збільшити зарплати, пенсії та виплати найнезахищенішим верствам населення. Однак регіонали заперечували проти пропозиції про зростання акцизів, оскільки це призведе до подальшого зростання цін та тарифів, знецінення зарплат і пенсій.
«Ми пропонували як пакет зміни до законів, які наповнюють доходну частину бюджету й, водночас, на які статті видатків у бюджеті ці кошти йдуть, — стверджував на брифінгу лідер фракції БЮТ Іван Кириленко. — Це рішення непопулярне, але це реальне джерело. Не підтримано Партією регіонів. Одне бажання — мати процес, а не результат. Результату вони бояться, бо, хоч які рішення прийняли б зі збільшення соціальних стандартів, вони стосуватимуться конкретної економіки. А половина бізнесменів із Партії регіонів, які в залі, не вибачать, якщо таке буде проголосовано. Вони на своїх підприємствах не збільшують зарплати, а зменшують, скорочують працівників. Деструктив повний».
Натомість заступник лідера фракції Партії регіонів Ганна Герман стверджувала: гроші є, нехай лише «поділяться з людьми» всі багаті можновладці. А зростання акцизів, за її словами, недоцільне, оскільки це призведе до чергового витку зростання цін і знову вдарить по кишені пересічних українців. Депутат закликала «найбідніших пенсіонерів, інвалідів, багатодітних матерів» приходити до стін Верховної Ради та Кабінету Міністрів 27 числа кожного місяця у день зарплати депутатів та урядовців і вимагати «свої гроші»: «Забирайте в депутатів свої гроші, зробіть це самі. Якщо уряд не може знайти гроші для підвищення зарплат і пенсій, нехай урядовці вивернуть кишені й віддадуть людям те, що вони накрали, коли були при владі».
Глава парламенту Володимир Литвин на брифінгу висловив глибоку стурбованість ситуацією в парламенті: «Мотив блокування полягає в тому, що Верховна Рада має прийняти рішення про підвищення прожиткового мінімуму, мінімальну зарплату. Але це привід для того, щоб зруйнувати остаточно керованість в Україні. Сьогодні є всі підстави для постановки питання про те, що країна у великій небезпеці, хаос наростатиме». В. Литвин пропонував розпочати засідання парламенту з розгляду всіх зареєстрованих законопроектів щодо зростання соціальних стандартів, а якщо якийсь із них буде підтримано в першому читанні — доопрацьовувати до другого читання узгоджений варіант. Але таке рішення не було підтримано. «Очевидно, не потрібно, щоб це питання розглядалося. Потрібен процес», — вважає глава парламенту. В. Литвин також закликав визначити дату розгляду єдиного узгодженого законопроекту стосовно зростання зарплат і пенсій одночасно зі змінами до держбюджету, які визначали б джерела фінансування. Пропонувалося також скасувати заветований Президентом закон щодо фінансування «Євро-2012». Бюджетний комітет і робоча група знайшли джерела для додаткових 6 мільярдів гривень за рахунок зростання акцизів. Голова Верховної Ради пропонував також будь-який спосіб голосування — «вставанням, підстрибуванням, присіданням або провести таємне голосування, щоб не було жодних підстав казати, що є відповідний тиск». Однак жодну пропозицію не було підтримано. Главі парламенту навіть не дали можливості оприлюднити в сесійній залі звіт про перебіг перемовин та погоджувальну раду. «Розпочався процес реалізації передвиборних планів з одночасним доведенням ситуації до повного абсурду, можливо, з розрахунку, що це дасть бажаний результат. У такий спосіб людей не рятують. Це призведе до подальшого погіршення соціального самопочуття», — стверджував В. Литвин.
Утім, у глави парламенту є істотний важель впливу на депутатів — В. Литвин уже підписав розпорядження про позбавлення народних обранців зарплати за кожен день «простою», коли парламент не працюватиме через блокування. І від цієї «зброї» він не збирається відмовлятися, стверджуючи, що видав таке розпорядження цілком законно, без будь-яких порушень, адже зарплата народним обранцям встановлюється розпорядженням Голови Верховної Ради. «Моє рішення може скасувати Верховна Рада або суд, будь ласка, нехай голосують, нехай звертаються до суду», — сказав він і запевнив, що за кожен день блокування депутати не отримають жодної копійки. І він сам у тому числі. В. Литвин спрогнозував, що у вівторок парламент не зможе провести пленарне засідання, але водночас запевнив, що готовий до подальших переговорів стосовно розблокування роботи Верховної Ради.
Відповідаючи на запитання журналістів щодо можливості розпуску парламенту, В. Литвин наголосив, що це сьогодні неможливо. Якщо депутати не мають бажання працювати, вони можуть написати відповідні заяви, парламент стане непрацездатним, і постане питання про проведення дострокових виборів. «Але тут ми знову входимо у колізію, бо Президент України може розпустити Верховну Раду за шість місяців до завершення своєї каденції», — зауважив він.
«Цілком очевидно, що треба шукати правовий вихід, і не випадково я неодноразово звертався з відкритими листами і пропонував: не можемо, не хочемо, немає бажання, давайте змінимо закон про вибори і всі підемо на вибори, — заявив В. Литвин. — Але це рішення буде політичним. Із цього глухого кута можна знайти лише політичний вихід, надавши йому правову основу».
У сесійній залі перебувала делегація канадського парламенту на чолі зі спікером палати громад парламенту Канади Пітером Міллікеном. Депутати привітали канадських колег оплесками, але продовжуючи блокувати трибуну.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.