Хоча президентські виборчі перегони ще офіційно не стартували, чимало політичних сил уже активізували свою діяльність на Чернігівщині. Обласні, районні газети переповнені виступами політиків, аналітикою, скерованою на підтримку певної особи.
І словом, і ділом
Найбільше у наочній агітації та в ЗМІ представлені Юлія Тимошенко, Сергій Тігіпко, Арсеній Яценюк, Віктор Янукович.
У Чернігові розставлено дуже багато палаток «Фронту змін», в яких можна отримати 8-полосні «газети» про наміри та ідеї лідера громадської організації.
Обласна організація політичної партії «ВО «Батьківщина» завдяки фінансовій підтримки її лідера, народного депутата України Івана Куровського з успіхом провела акцію «БЮТ школам Чернігівщини». Освітні заклади отримали 1,3 мільйона гривень на ремонт класів. Це по 2—3 тисячі гривень на кожну школу. Звісно, згадану конкретику досить позитивно оцінено педагогічними колективами, батьками школярів.
Варто також відзначити активну діяльність народних депутатів України від БЮТ у вирішенні проблем газифікації населених пунктів, будівництва та ремонту сільських доріг.
Дух розчарування
Водночас у досить непросту ситуацію потрапив партійний осередок партії «Єдиний центр», очолюваний заступником голови облдержадміністрації Володимиром Приходьком. Організація добре розбудувалася, загітувала у свої ряди чимало чиновництва під час керування секретаріатом Президента Віктора Балоги, який патронував політичну структуру. Але його відставка, заяви з критикою В. Ющенка призвели до певної проблеми: адже на Чернігівщині люди вступали у партію «під Президента». Тому в місцевому осередку «Єдиний центр» присутній дух розчарування. Фактично партійці наразі не знають, кого їм підтримувати на наступних виборах, якої тактики дотримуватися.
У «Нашій Україні» після столичних «розбірок», безгрошів’я, перебіжок частини партійців в «Єдиний центр» теж не панує бойовий, наступальний дух. Віктор Ющенко як майбутній кандидат в Президенти України через згадані вище політичні перипетії, невизначеність, «кинутість» помаранчевих сил фактично не має жодної структури, яка б його на ділі та з ентузіазмом підтримувала на місцях. Адмінресурс президентської виконавчої вертикалі сьогодні ослаблено частими зміщеннями керівників райдержадміністрацій. У деяких районах ці посади і досі вакантні через неузгодження кандидатур у Києві. Так, наприклад, Чернігівський район уже лихоманить від «безголів’я». Спочатку невідомо за що було знято з посади голову райдержадміністрації, депутата обласної ради Віктора Лазара. Після нього у статусі виконуючого обов’язки майже два роки побув Володимир Брайко. Його наступник протримався у керівному кріслі трохи більше місяця. Нині найбільшим районом області головним чином «курує» невизначеність.
Електоральні жнива
Останнім часом намагаються активно завоювати довір’я виборців радикальними заявами, протестами представники місцевого осередку Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Вони провели у кількох районах акції-засудження відомого листа президента Російської Федерації Дмитра Медведєва, висловили обурення «не таким» відкриттям пам’ятника гетьману Іванові Мазепі в Чернігові. «Свободівці» дедалі частіше з’являються у матеріалах чернігівської преси. Своїм радикалізмом вони здобувають прихильників серед тих виборців, які підтримують праві партії. Зважена, розсудлива позиція УНП, її співпраця з регіональною владою, схоже, у нинішніх умовах не додає партосередку балів.
В обласному центрі, як показують реалії, політичні сили думають не тільки про вибори Президента. Тут уже кілька команд енергійно працюють над тим, щоб у майбутньому керувати містом. Витрачаються мільйони гривень. Зокрема, привертає до себе увагу розкрутка об’єднання «Громадська думка». Наприкінці серпня її лідери оголосили про намір на майбутніх виборах завоювати більше половини місць у міськраді. «Громадська думка» вже місяць проводить благодійну акцію «З думкою про здоров’я чернігівців» (лікарі на спецмедавтомобілі проводять медогляди у мікрорайонах міста). Позицію об’єднання широко подає її кольорова газета, яку отримують усі мешканці обласного центру.
Днями заявив про себе в Чернігові й благодійний фонд соціаліста Миколи Рудьковського, що дає підстави думати про певний амбітний проект колишнього міського голови міста на Десні, відомого партдіяча СПУ.
...Політична напруга наростає щодня. Водночас якщо представники Народної партії, Партії регіонів уже активно працюють над зміцненням осередків, розбудовою організацій, то деякі політичні сили на місцях (СПУ, ПСПУ, НДП, КУН, НРУ) ніби перебувають на роздоріжжі, міркують, яку тактику обирати, з ким далі іти. Деякі осередки ще й досі «сплять» після минулих виборів до Верховної Ради. Що ж, можливо, останнє й краще, бо розмаїття партійних програм, концепцій лише утруднює вибір.
Чернігівська область.