Учора в Києві розпочала роботу 14-та щорічна конференція та загальні збори Міжнародної асоціації прокурорів, у якій взяли участь прокурори з більш як 70 країн світу.
Виступаючи на відкритті зібрання, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин наголосив на потребі об’єднання зусиль усіх державних інститутів, у тому числі й органів прокуратури, задля подолання сучасних викликів у сфері безпеки. Глава парламенту відзначив, що нинішня світова фінансова економічна криза, яка веде свій відлік ще з моменту розпаду СРСР, у сукупності є свідченням того, що потенціал розвитку світу вичерпано, і доводиться шукати нові підходи та засади до організації життя. І це висуває нові вимоги перед усіма державними інститутами усіх держав світу, в тому числі й для прокурорів.
«Стає питання, як поєднати закони, права людини і мораль, моральні засади організації життя людської спільноти, — сказав В. Литвин. — В ідеалі ці три позиції мають збігатися, але, на превеликий жаль, цього не відбувається і спостерігаємо такі явища, як зростання транснаціональної злочинності. Очевидно, це пов’язано з тим, що світ стає ще відкритішим, взаємозалежним, особливо в економічній сфері».
Голова Верховної Ради також наголосив, що ми зобов’язані говорити про взаємозалежність світу, але на основі міжнародного права та економічних законів. І це потребує координації зусиль, у тому числі й на рівні інститутів прокуратури.
Глава парламенту відзначив, що факт проведення щорічної конференції та загальних зборів Міжнародної асоціації прокурорів у Києві є свідченням того, що Україна перебуває в загальносвітових процесах, а з другого боку — свідчить про зацікавленість у тому, щоб пострадянські й постсоціалістичні країни органічно вбудовувались у світові процеси. «Це має важливе значення для України, яка одночасно вирішує велику кількість проблем, пов’язаних не лише з сучасними світовими викликами, але й з побудовою нової системи організації нашого життя», — сказав В. Литвин.
Президент Міжнародної асоціації прокурорів Франсуа Фаллетті наголосив, що такі зібрання є невід’ємною частиною діяльності МАП. «Ми єдина асоціація прокурорів світового рівня, створена 1995 року, — сказав Ф. Фаллетті. — Її завдання — зміцнити верховенство права, виконання резолюцій ООН, сприяти зміцненню співпраці у сфері боротьби з транснаціональною злочинністю. Ми прагнемо стати об’єднувальним голосом прокурорів з усього світу для імплементації міжнародних документів у сфері боротьби зі злочинністю та захисту прав людини».
У свою чергу, Генеральний прокурор України Олександр Медведько відзначив важливість таких зустрічей для обміну досвідом та вироблення спільних рекомендацій.
За підсумками роботи конференції буде напрацьовано й ухвалено спільні рекомендації у сфері безпеки та боротьби з транснаціональною злочинністю, зокрема з кіберзлочинністю.