Тільки наступного року новообраний Президент матиме конституційні підстави розпустити Верховну Раду. Про це заявив на вчорашній прес-конференції Перший заступник глави парламенту Олександр Лавринович, відповідаючи на запитання щодо можливості саморозпуску парламенту цього року. Натомість законодавчий орган, за його словами, на відміну від Президента не може ухвалити таке рішення.
Водночас Перший заступник глави парламенту нагадав: згідно з чинним законодавством підписання повернутих Президентом проектів у разі подолання вето належить до обов’язків Голови Верховної Ради. «Голова Верховної Ради має діяти виключно у спосіб, передбачений Конституцією, законами та Регламентом», — зазначив він.
Крім того, О. Лавринович переконаний, що розпорядження Голови Верховної Ради про невиплату зарплати народним депутатам у разі блокування трибуни не належить до компетенції глави парламенту. «Це питання вирішується на рівні законів і актів Кабінету Міністрів», — сказав він.
А ще Олександр Лавринович повідомив, що минулої п’ятниці не міг провести позачергове засідання парламенту через хворобу, «яка ускладнювала його перебування біля мікрофона». Про що парламентарії знали ще у вівторок. А у п’ятницю Олександр Лавринович був у приміщенні парламенту в другій половині дня, коли не було потреби зустрічатися і розмовляти.
«Тому та вистава, яка була зроблена, має досить дешевий характер, і якщо на таких речах намагаються робити піар-заходи, то нічого доброго з цього не буде», — наголосив Перший заступник глави парламенту.