Довідку про відсутність заборгованості в оплаті житлово-комунальних послуг мають надати вінничани — власники автомобілів перед проведенням техогляду транспортних засобів.
— Такий вид вибивання боргів ми запозичили у поляків, — каже заступник міського голови Вінниці Анатолій Ворона. — Там взагалі не можна отримати жодні дозвільні документи без довідки про те, що ти не заборгував за комунальні послуги. Маємо намір спробувати такий само експеримент у Вінниці.
На перших порах обмежаться попередженнями з Державтоінспекції про заборону проведення техогляду до погашення комунальних боргів. Надалі, за словами пана Ворони, підготують відповідний проект рішення для обговорення на сесії міськради.
На перших порах обмежаться попередженнями з Державтоінспекції про заборону проведення техогляду до погашення комунальних боргів. Надалі, за словами пана Ворони, підготують відповідний проект рішення для обговорення на сесії міськради.
Проте водії не підтримують такої новації влади.
— Я тільки орендую житло у Вінниці, то де маю брати таку довідку? Автомобіль мене годує, без нього пропаду. Щось тут не так, — каже один з водіїв.
— Не можна забороняти те, що дозволено законом, — переконаний ще один власник авто. — Бо ж техогляд передбачено законом, встановлено конкретні строки для його проходження.
У планах міської влади запровадити заборону на видачу дозвільних документів для відкриття бізнесу. Крім того, у місті діє практика затримки видачі боржникам закордонних паспортів. Списки таких людей передають на митницю і в прикордонну службу. У місті вже накладено арешт на більш як сто домоволодінь боржників та більше 50 автомобілів.
Мешканці Вінниці заборгували тільки за послуги теплопостачання 23,3 мільйона гривень.
 
Вінниця.
Інша думка
— Наміри міської влади Вінниці незаконні, — каже експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко. — Місцева влада не може вирішувати такі питання. Це має робити Кабінет Міністрів. Якщо ж такі вимоги громадянам висуваються, раджу брати у посадовців письмове обґрунтування цих вимог. А потім звертатися до прокуратури чи зі скаргою до Мін’юсту. Після чого вимагати через суд компенсацію за моральну шкоду.
До речі, рахунки, які виставляє ЖЕК, теж, за великим рахунком, є незаконними. Бо громадяни мають підписувати із ЖЕКом договори на отримання комунальних послуг, потім має бути підписано акт надання цих послуг. І вже на основі цього виставлено рахунок. Інакше папірці, що надходять нам на сплату комунальних послуг, не заслуговують на увагу.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.