У Джанкойській центральній районній лікарні, куди привозять дітей з ознаками отруєння, оголосили карантин.
Про це повідомив міністр охорони здоров’я АРК Сергій Донич. З 3 вересня, як повідомляв «Голос України», у лікарню з діагнозом «гостре кишкове отруєння з ознаками гастроентероколіту» були доставлені 195 дітей з восьми дитсадків Джанкоя. На сьогодні виписано 147 малят, 48 залишаються в лікарні, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я. За інформацією Віктора Бридка, головного лікаря Кримського республіканського «Центру здоров’я», серед останніх немає потерпілих у тяжкому стані. З метою локалізації спалаху захворювання шість бригад медиків провели обходи всіх родин, де є діти, котрі відвідують дошкільні заклади міста.
Кабінет Міністрів створив урядову комісію на чолі з міністром охорони здоров’я України Василем Князевичем, до складу якої, крім медиків, увійшли й представники правоохоронних органів. До роботи з надання допомоги хворим дітям підключилися вчені-медики. Постійну координацію здійснює заступник міністра охорони здоров’я України Володимир Юрченко.
Розслідування причин отруєння дітей взяли під свій особистий контроль Президент України В. Ющенко, Прем’єр-міністр Ю. Тимошенко. Джанкойська міжрайонна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом отруєння дошкільників.
Справу порушено за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 325 Кримінального кодексу України. За даними прокуратури Криму, встановлено порушення з боку «відповідальних осіб, які допустили надходження в дитячі садки харчових продуктів без відповідних документів».
На прес-конференції перший заступник головного санітарного лікаря України Людмила Мухарська сказала, що кефір, привезений з молокозаводу Генічеська, був єдиним продуктом, який перед вживанням дітьми не проходив термічної обробки. «Тепер ми знаємо точно, що кефір був заражений збудником дизентерії, який виявили у хворих дітей», — підкреслила Мухарська. Також вона зазначила, що кисломолочний продукт із цього молокозаводу поставляли не тільки в Джанкой, а й в інші місця Криму й Херсонської області. Водночас, сказала вона, партії кефіру були невеликими, в інших регіонах захворювань не виявлено. На заводі нині працює прокуратура, а фахівці МОЗ взяли проби, щоб з’ясувати, як бактерії дизентерії Зонне потрапили в продукт. У МОЗ уточнили, що завод виграв тендер на постачання продуктів у дитсадки Джанкоя. «Обговорюватимемо питання, чи потрібен взагалі кефір у переліку продуктів для дитсадків», — зазначив заступник міністра охорони здоров’я Володимир Юрченко.
 
На знімку: лікар-терапевт Джанкойської центральної районної лікарні Віра Мереуца проводить прийом постраждалих дошкільників міста.
 
Фото Арвідаса ШЕМЕТАСА (Укрінформ).