Ціна на нафту падає, на бензин в Україні росте. Дивна зворотна залежність, невластива світовому ринкові, однак і цьому українські реалізатори пального знайшли пояснення.
Відзначимо, що в минулі вихідні підвищено ціни на бензин, особливо це відчули на собі споживачі марки А-95. Тепер літр цієї високооктанової сировини переступив психологічну позначку в 8 гривень. Кажуть, це відбувається через те, що, мовляв, долар в Україні нестабільний і постійно росте, причому не тільки на торгах, а й виходячи з офіційного курсу. Тому нібито доки Національний банк України не призупинить девальвацію гривні, бензин ростиме в ціні, незважаючи на спад котирувань на нафту.
Тим часом незалежні експерти стверджують, що прив’язка ціни на бензин до долара — нісенітниця, оскільки як мінімум дві третини бензину виробляється в Україні.
Так чи інакше ціни ростуть як на дріжджах. І найдорожчий бензин, як і раніше, в Криму — по 8,15—8,25. Найдешевше пальне у Дніпропетровській, Луганській та Чернігівській областях — 7,54—7,56.
У п’ятницю міністр палива та енергетики Юрій Продан назвав нинішнє подорожчання нафтопродуктів спекулятивним і обіцяв як мінімум стабілізацію цін, через те що уряд візьме питання під контроль.
Утім, подібні запевняння ми чуємо від Кабміну вже півроку. За цей час бензин злетів з 5,7 грн. до нинішнього рівня. За словами влади ніякі дії не наставали.
Чи дожене бензин долар — ніхто не знає. При Кабміні є експертно-аналітична група, яка влітку схвалила: верхня планка ціни для продавця — 7 грн. 9 коп. за літр 95-го. Але вона... необов’язкова. З оптимальною ціною для осені урядові аналітики й експерти зараз не визначилися.
А незалежні експерти порахували, що на кінець вересня ринкові умови додадуть ще копійок по 50—60 на кожнім літрі 95-го бензину.