До розкладу засідань цього пленарного тижня включено понад 100 безальтернативних законопроектів.
Про це повідомив на вчорашній погоджувальній раді керівників депутатських фракцій та комітетів Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Він закликав своїх колег до конструктивної роботи. І запропонував голосувати «чутливі» законопроекти в таємному режимі. Глава парламенту висловив готовність не підписувати ухвалені закони у разі блокування парламентської трибуни. Водночас Володимир Литвин попросив парламентаріїв прискорити розгляд важливих законопроектів у комітетах.
Так, сьогодні, за його словами, народні депутати мають розглянути зміни до Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» (щодо Мінпаливенерго), а також до Закону «Про управління об’єктами державної власності» (щодо врегулювання порядку участі та голосування представників держави на зборах господарських товариств). Крім цього, повідомив Голова Верховної Ради, народні депутати планують розглянути проект Повітряного кодексу та низку законопроектів, запропонованих для включення до порядку денного та направлення на висновок Конституційного Суду. Серед них — зміни до Конституції України щодо гарантій недоторканності для окремих посадових осіб та стосовно забезпечення реалізації прав територіальної громади. У середу після розгляду питання ратифікації парламентарії розглянуть законопроект про повернення цілісного майнового комплексу ЗАТ «Коростенський фарфор» у державну власність та зміни до Закону «Про дитяче харчування» стосовно посилення вимог до виробництва та обігу продуктів.
Обрання та звільнення суддів, призначення позачергових місцевих виборів, зміни до закону про дозвільну систему у сфері господарської діяльності, а також близько 50 питань — у порядку денному четверга. А у п’ятницю народні обранці заслухають звіти семи тимчасових слідчих комісій. У свою чергу лідер БЮТ Іван Кириленко підтримав конструктивний і результативний розгляд всіх законопроектів, включених до розкладу пленарних засідань. Бютівці, за його словами, наполягатимуть на розгляді кадрових питань, проблем Пенсійного фонду, а також на розгляді законопроектів по боротьбі з корупцією. А розгляд соціальних стандартів треба, за його словами, проводити в пакеті з механізмом наповнення державного бюджету, скажімо, за рахунок зменшення коштів на утримання чиновників. Лідер «НУ—НС» Микола Мартиненко заявив, що його однопартійців дуже турбує стан нашої грошової одиниці. Тоді, за його словами, як всі фахівці стверджують, що підстав для цього немає, в Україні безпідставно підвищується курс американського долара. Лідер «НУ—НС» переконаний, що найближчим часом потрібно заслухати звіт слідчої комісії і стосовно діяльності Національного банку України, і ролі Президента України в цьому питанні.
Перший заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов вкотре наголосив, що народні депутати мають терміново розглянути законопроект стосовно підвищення пенсій і зарплат. Особливо з огляду на те, що за останні сім місяців спад виробництва становить майже 35 відсотків. Крім того, Україна серед країн СНД має найвищий показник інфляції — 17,3 відсотка. Один з лідерів регіоналів украй стурбований тенденцією кредитування нашої країни. Якщо, за його словами, розподілити борг міжнародних інституцій, то кожен громадянин вже «заборгував» 18 тисяч гривень.
«Ми постійно говоримо про вихід із кризи, але для цього нічого не робиться», — заявив лідер комуністів Петро Симоненко. Комуністи переконані, що піднімати мінімальні пенсії та зарплати треба в пакеті із мораторієм на підвищення цін.
У свою чергу лідер Блоку Литвина Ігор Шаров повідомив, що його фракція підтримує розклад засідань і виступає насамперед за ухвалення соціальних законопроектів.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував колегам звернутися до Національної академії наук із пропозицією зробити аналіз соціально-економічного стану України: наслідки для країни. Нині, констатував він, Україна і Верховна Рада є заручниками боротьби за президентську посаду. Але навіть у такий непростий час, переконаний Голова Верховної Ради, законодавчий орган має працювати злагоджено і конструктивно.
Крім того, Голова Верховної Ради запропонував колегам розглянути цього пленарного тижня проект постанови про повторне подолання вето Президента України на закон про Євро-2012. За його словами, в проекті постанови, зокрема, пропонується Президентові України забезпечити виконання конституційної процедури, набрання чинності закону щодо фінансування Євро-2012, невідкладно оприлюднивши текст цього закону зі своїм підписом.
Водночас у проекті постанови Голові Верховної Ради пропонується офіційно оприлюднити і опублікувати за своїм підписом відповідний закон у разі неоприлюднення його Президентом в триденний термін з дня прийняття відповідної постанови. «Це той вихід, який юристи визначили як оптимальний, а головне — легітимний, що унеможливить судові позови з цього приводу», — зазначив глава парламенту.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.