У Лисичанську тривали бої, в результаті яких бойовики зазнали великих втрат. Щоб не потрапити в оточення, вони спішно тікали з міста, лишивши зброю й боєприпаси. Лисичанськ, по суті, залишився порожнім, але з боку терористів діяли диверсійні групи «кадировців», тому бої не вщухали. Силами АТО звільнено Привілля та Новодружеськ, що північніше Лисичанська на 13 і 8 кілометрів. У звільнених удень раніше Попаснянському районі й місті Сєверодонецьку вже відновлено роботу управлінь державної казначейської служби України, деяких підприємств і установ.

А тим часом бойовики Олексія Мозгового, залишивши позиції в Рубіжному, Попасній та Лисичанську, тепер концентруються в Алчевську. Сюди переміщаються їхня військова техніка й зброя. До слова, батальйон «Призрак» Мозгового та російські найманці перебувають у жорсткій конфронтації одне з одним. Днями між ними сталася серйозна сутичка із застосуванням вогнепальної зброї. Такого роду з’ясування стосунків підривають і без того ослаблені сили «армії» та деморалізують бойовиків. Частина «ЛНРівців» уже тікали з Кіровська до Стаханова, переодягшись у мирних мешканців. Обидва міста — у зоні АТО.

Бойовики намагаються утримати під контролем ділянки державного кордону України в районах населених пунктів Успенка, Маринівка та Дякове. На допомогу їм приходить Росія. Зокрема, у ніч із 22 на 23 липня з території російського хутора Васецький (передмістя м. Гуково) були обстріляні території Свердловського району. Зі слів очевидців, «Гради» буквально «утюжили» територію. Горіли посадки й поля. «Уночі в степу добре видно, звідки працюють «Гради». Стріляли з боку Росії убік селища Бірюкове», — розповіли місцеві мешканці.

Починаються проблеми з водою

Компанія «Луганськвода» попереджає, що у зв’язку зі складною ситуацією в місті припинено поставки хлору на об’єкти водопостачання, розташовані в зоні проведення збройних зіткнень. У водогінну мережу Луганська надходитиме питна вода, знезаражена в неповному обсязі. А на Айдарському водопроводі, який постачає селища Металіст, Стукалова Балка, Раївка, Світле, Цвітні Піски, Лиман, Шишкове Славяносербського району, з 26 липня процес знезаражування питної води буде припинено повністю. З метою недопущення погіршення епідеміологічної ситуації в регіоні керівництво «Луганськводи» звертається до мешканців з рекомендацією кип’ятити воду з міських мереж протягом не менше 10 хвилин перед тим, як уживати її для питних цілей або використовувати фасовану воду з мережі магазинів та аптек. Після стабілізації обстановки технологічний процес на об’єктах водопостачання буде відновлено в повному обсязі.

«Луганськ. Біла книга»

Небайдужі луганчани створили у «Фейсбуку» групу, яка відслідковуватиме інформацію про поранених і загиблих у Луганську, повідомлятиме про місця чергової трагедії, надаватиме консультації про те, куди й у яких випадках необхідно звертатися для пошуку людей. У проекті «Луганськ. Біла книга» уже задіяно понад 300 учасників. Вони розміщують офіційну інформацію, що надходить по лінії прес-служби міської ради на основі даних міського антикризового центру «15-77», а також діляться власними відомостями про те, що відбувається, допомагають землякам, які хвилюються за життя рідних у місті, орієнтуватися в ситуації. Крім того, тут можна знайти корисні поради з особистого досвіду про можливі варіанти виїзду з Луганська, придбання квитків тощо. Найскорботніший розділ — це складання списку загиблих луганчан під час артобстрілів і зруйнованих житлових будинків. Учасники групи не раз висловлювали загальне побажання: нехай списки закриються якнайшвидше. Це означатиме настання миру на Луганщині, що стомилася від війни.

Луганськ.