4 вересня 1965 року в кінотеатрі «Україна» відбулася прем’єра фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків».
Учора за ініціативи Всеукраїнського громадського об’єднання «Молодий Народний Рух» пройшов захід, приурочений 44-й річниці подій, які відбулися на цій прем’єрі. На зібранні були вдова В’ячеслава Чорновола Атена Пашко, перший голова Народного руху Іван Драч, багато людей поважного віку, котрі були учасниками тих подій, та молодь.
Голова ВГО «Молодий Народний Рух» Іван Крулько зазначив, що присутність одночасно старшого покоління і молоді надзвичайно важлива. Бо треба тримати зв’язок поколінь. Нинішня молодь має знати, що в них є історія та прекрасні героїчні сторінки. Окрім того, вони можуть поспілкуватися з тими, хто не боявся повстати проти радянської системи, хто ламав її і, врешті-решт, здобув українську незалежність.
«Надзвичайно приємно вже вдруге зустрітися і згадати події, коли, здавалося, український дух, який був зламаний у радянській державі, раптово зринає і на прем’єрі фільму «Тіні забутих предків». Українство знову заявляє, що воно є, що цей дух не можна зламати», — сказав він.
«Я переконаний, що цей захід стане традиційним. Наступного року робитимемо все можливе, щоб якомога краще підготуватися до 45-ї річниці цієї події. Також ініціюватимемо, щоб це відбувалося на державному рівні. Саме з того етапу відліковується епоха шістдесятників, Руху, який відновив Україну і довів, що вона виборе свою державну незалежність», — зазначив він.
Іван Драч переконаний, що не варто рівнятися тільки на націонал-патріотів, а треба розуміти різних людей. Якщо не зможемо цього зробити, то й надалі занепадатимемо.
І тому винятково цікавий — а особливо для молоді — цей геніальний кінорежисер Сергій Параджанов.