Традиційно 1 вересня в країні розпочинається не тільки новий навчальний рік, а й новий політичний сезон. Це пов’язано з тим, що саме у вересні починається чергова сесія парламенту.
Одначе цього року є відмінності: попри літні відпустки лідери громадської думки постійно перебували в центрі уваги засобів масової інформації. Окрім цього, народні обранці кілька разів збиралися на позачергові сесії. Відтак нова сесія фактично стала продовженням давно започаткованої політичної гри. Партія регіонів традиційно заблокувала трибуну і не було прийнято жодного рішення. За схожим сценарієм пройшло і вчорашнє позачергове пленарне засідання.
Саме тому Голова Верховної Ради Володимир Литвин намагається шукати нестандартні рішення, щоб змусити народних обранців займатися своєю безпосередньою роботою — законотворенням. Водночас він переконує і главу держави, і прем’єра, і лідера опозиції провести спільну розмову про ситуацію в країні, зокрема в економіці.
Проте, схоже, з наближенням президентських перегонів майбутні суперники не вельми поспішають до відвертості. Тим паче кожен з них сподівається, що громадяни приймуть рішення проголосувати саме за нього. Не дивно, що майже кожен з них найняв для проведення президентської кампанії команди американських політтехнологів. Днями про появу американських фахівців у штабі Юлії Тимошенко повідомило інтернет-видання «Українська правда». За твердженнями автора публікації, вони торік працювали в команді Барака Обами. І все-таки є одна цікава деталь: мовчання соціологів. За традицією, на старті політичного сезону вони мали б оприлюднити рейтинги головних претендентів на президентське крісло. Проте не поспішають поділитися своїми дослідженнями, хоча місяць тому соціологи вирішили об’єднатися в один пул. А це свідчить про те, що постійні чвари на політичному олімпі уже набридли всім. З другого боку, схоже, друга хвиля економічної кризи, яку пророкували на жовтень, розпочалася на місяць раніше. Тож громадянам не до жиру, не до сміху і не до претендентів на президентську булаву. А тому можна дійти висновку: спрогнозувати вибір українців у січні 2010 року сьогодні вкрай важко. І перемогти може в президентських перегонах будь-хто.