Після багатомісячних взаємних усних і через пресу обвинувачень міськради і міськдержадміністрації (одне одному пригадували сотні гектарів сільгоспугідь і десятки тисяч гектарів лісу, багатотисячні доларові хабарі за «проштовхування» на сесіях земельних питань) у «розбазарюванні і розкраданні головного міського ресурсу» сторони вирішили перевести конфлікт в юридичне русло.
21 серпня голова СМДА Сергій Куніцин підписав розпорядження «Про заходи щодо регулювання повноважень з питань земельних правовідносин». З посиланнями на норми Земельного кодексу, укази Президента, у документі приписано відповідним підрозділам міськдержадміністрації приймати від громадян заяви щодо вибору місця розташування земельних ділянок, протягом тижня розсилати копії у відповідні органи для формування папки матеріалів вибору, а Севастопольському головному управлінню Держкомзему — готувати проекти розпоряджень СМДА із земельних питань.
У перекладі з бюрократичної на розмовну мову це означає: надалі всіма справами «земельної» тематики займатиметься міськдержадміністрація, а не міськрада, як досі.
Керівництво міськради через свою прес-службу 3 вересня повідомило севастопольцям «про подання в окружний адміністративний суд Севастополя позову про визнання протиправним і скасування розпорядження Севастопольської міської держадміністрації від 21.08.09 № 640-р «Про заходи з регулювання повноважень з питань земельних правовідносин».
Через кілька годин після того, як лист від міськради одержали редакції ЗМІ, в Інтернеті оприлюднили думку голови СМДА: «Читаю всі останні заяви прес-служби міськради, зроблені від імені Валерія Саратова, і розумію — почалася виборча кампанія. Тепер усі будуть борцями «за правду», «за бюджет», «за екологію», «за російську мову», «за землю»...
За оцінкою Сергія Куніцина, внаслідок «депутатських щедрот» «розбазарювання державних земель» за останні два—три роки стало скарбниці в 300 мільйонів гривень. Не обминув увагою голова виконавчої влади і те, що депутатське «земельне свавілля зводить нанівець генеральний план розвитку міста, заважає організації законних земельних аукціонів».
Сподівання голови міськради на те, що «рішення адміністрації із земельних питань скасовані або будуть скасовані» Сергій Куніцин прокоментував так: «Усі ці «фантазії» пояснюються просто: прагненням зберегти «тіньовий» ринок землі, монополізувати право розпоряджатися землею регіону, у тому числі, в обхід закону, державними землями, вкотре обмовити перед севастопольцями міську адміністрацію, виставити себе таким Бетменом, борцем за народ».
Севастополь.