Фракція Партії регіонів і надалі відстоюватиме прийняття законопроекту про підвищення мінімальної зарплати і пенсії та використовуватиме всі заходи, передбачені законодавством України. Про це йшлося на засіданні опозиційного уряду.

Жодна з пропозицій біло-блакитних стосовно забезпечення життєдіяльності країни за різними напрямками не була почута ні Кабінетом Міністрів, ні Президентом, заявив лідер регіоналів Віктор Янукович (на знімку), передає прес-служба Партії регіонів.
«Наші рішення були спрямовані на подолання економічної кризи, на вирішення тих проблемних питань, які є в енергетичному секторі економіки, соціальній сфері», — зазначив лідер регіоналів.
Народний депутат, міністр праці і соціальної політики в опозиційному уряді Михайло Папієв закликав тих представників коаліції, які не голосували минулого вівторка за підвищення соціальних стандартів, скласти звіт перед українськими громадянами, «як вони насміхаються над долею найбідніших верств населення і як виконують свої передвиборні обіцянки».
Нині, за його словами, всі офіційні дані й саме життя громадян свідчать, що на нинішню заробітну плату та пенсію люди можуть купити товарів народного споживання, продуктів харчування й послуг у два з половиною разу менше, ніж торік.
«Безпрецедентне явище відбулося в Україні, коли урядом було заморожено розмір заробітної плати та пенсії на тлі стрімкого зростання інфляції», — відзначив народний депутат.
Опозиційний уряд розглядав і питання щодо постачання газу і функціонування НАК «Нафтогаз України». Заступник голови Партії регіонів, міністр палива та енергетики в опозиційному уряді Юрій Бойко зазначив: «Корупційні зв’язки між представниками уряду і декількома гравцями на ринку нафтопродуктів призвели до того, що сьогодні вартість нафтопродуктів завищена». Зокрема, наголосив він, в умовах, коли ціна на нафтопродукти в Європі зменшується, у нас — навпаки.
«Продовження реалізації ганебного, на наш погляд, договору від 15 січня 2009 року стосовно постачання газу в країну призвів до масової зупинки наших підприємств, і передусім — хімічної галузі. Скажімо, вхідна ціна на кордоні від «Газпрому» на сьогодні є 198 доларів, а нашим підприємствам цей газ продають по 315 доларів. Це приблизно в 1,5 разу більше, ніж вартість газу для Європи, і в 4 рази більше, ніж вартість газу для підприємств у Росії», — повідомив Ю. Бойко. Отже, конкурувати на рівних із цими підприємствами наші українські виробники не можуть.
Коментуючи заяву прем’єра про те, що Україна підвищуватиме ціну за транзит газу своєю територією, народний депутат сказав: «Нині наша країна отримує газ за ціною на 20 відсотків вищою, ніж Європа, а вартість транзиту в нас в тричі нижча, ніж у найближчого нашого сусіда в Європі — Словаччини. Тож ви можете самі дійти висновку... Справедлива ціна вартості транзиту сьогодні така, як в тієї само Словаччини — це 3,5 долара, а не 1,7, як у нас».
«Я цілком упевнений, що намагання чинної влади черговий раз обдурити український народ, маніпулювати громадською думкою зараз вже не пройде», — наголосив Віктор Янукович.
Фото Сергія АНИЩЕНКА (Укрінформ).