Ще з літа експерти лякали українців можливістю побиття доларом минулорічних курсових антирекордів. Однак про те, що вже на початку вересня на вивісках обмінок красуватиметься більше 9 гривень за «зелений», говорили хіба що найпесимістичніші економісти.
Та й вітчизняні політики і Нацбанк наввипередки запевняли, що економічних підстав для стрімкого зростання курсу немає. Але валюта не йняла віри: уже вчора за долар в Україні правили від 8,90 до 9,15, а подекуди навіть 9,20 (!) гривні. Цифри на обмінниках подекуди змінювались по кілька разів на день, однак придбати «бакси», хай і за такою майже неймовірною ціною, було складно. «Я обійшов шість обмінок у пошуках «зелених», але не знайшов у жодному. Щоправда, запитував, де не дорожче за 9 гривень, адже сподіваюсь, що це валютне божевілля тимчасове», — розповів киянин Дмитро.
Учора на міжбанку американська валюта кілька разів упритул підбиралася до чергової «психологічної» позначки. І хоча на вихідні долар пішов, так і не подолавши 9-гривневий бар’єр, чого очікувати наступного тижня, напевно, уже не знає ніхто. Найскладніше пересічним українцям: у що вкладати гроші, купувати чи не купувати валюту, і, взагалі, чого чекати далі, адже курсові коливання впливають на вартість житла, авто, побутової техніки й навіть продуктів харчування.
Платежі за газ та купівля валюти для розрахунків за міжнародними кредитами створюють попит на неї, а дії Нацбанку України з мобілізації гривні на ринку не приводять до успіху, вважають експерти. Мало того, за словами директора департаменту казначейства одного з банків Віктора Єрасова, регуляторна політика Нацбанку навіть сприяє падінню гривні й подорожчанню долара. Але нині ці чинники не є вирішальними, вважає начальник відділу стратегій банку Євген Зінов’єв. Істотний вплив має паніка серед населення.
— Ми зіткнулися з процесом, який самопосилюється: зростання курсу долара провокує попит на долар, у свою чергу, попит на долар викликає зростання курсу долара і так далі по колу. В цих умовах продавці валюти різко обмежили пропозицію американської валюти, що також стимулює зростання курсу, — передає слова експерта УНІАН.
До цього варто додати й численні спекуляції, які завжди супроводжують стрімке зростання курсу.
Чимало експертів сходяться на думці, що ситуація розвивається за минулорічним сценарієм: різкі стрибки вартості іноземної валюти із поступовим невеликим відкатом назад. Тож рятувати свої заощадження, купуючи «зелені» під час таких стрибків не рекомендують. А подібні коливання, очікують, періодично лихоманитимуть українців до кінця року, хоча їх силу прогнозувати ніхто не береться.
А поки що експерти намагаються давати хоча б короткострокові прогнози стосовно курсу, а політики наввипередки розказують про поліпшення життя просто сьогодні, валютні «каруселі» вже впливають на вартість життя пересічного українця. Приміром, більшість інтернет-магазинів щодня перераховують ціну товарів відповідно до курсу, та й турпутівки за кордон через зростання вартості валюти стають щодня ще менш доступніші. Крім того, найближчим часом може здорожчати й побутова техніка та авто, завезені за дорогого «зеленого».