Учора, перебуваючи з робочою поїздкою на Кіровоградщині, Голова Верховної Ради Володимир Литвин побував у Державній льотній академії. Тут уже понад 55 років готують і здійснюють перепідготовку спеціалістів для цивільної авіації. Більш як за півстоліття в академії підготували 110 тисяч авіаспеціалістів. З них близько 4 тисяч іноземних громадян із 66 країн. Випускники академії літають на всіх континентах земної кулі. І нині у вузі навчають льотного ремесла за десятьма спеціалізаціями та спеціальностями. Тож не дивно, що Державну льотну академію називають гордістю Кіровоградщини.

Голова Верховної Ради спробував власноруч керувати крилатим — щоправда, на тренажері (на знімку). За таким штурвалом тренуються не лише студенти, а й практикуючі аси з різних куточків землі. Поділившись своїми враженнями з журналістами, глава парламенту зауважив, що літаками керувати набагато простіше, ніж Верховною Радою. Адже пілоти справляються з надійною технікою, яка ніколи не підводить. «Тут, маючи певний рівень професіоналізму, можна бути впевненим у тому, як ти працюєш, — сказав Володимир Литвин. — У парламенті ж неможливо прогнозувати, як поведуться ті чи інші фракції, а точніше — їхні лідери».
Володимир Литвин відзначив, що льотна академія — єдиний в Україні заклад, де готують пілотів-практиків, тож потрібна державна допомога, щоб курсанти могли навчатися на належному обладнанні.
Однак, незважаючи на певні труднощі, в льотній академії все ж готують фахівців високого рівня. Переконатись у цьому глава парламенту зміг, спостерігаючи за повітряними трюками, які у небі виконав кіровоградський ас. У рамках візиту Голова Верховної Ради поспілкувався з курсантами. Охочих послухати представника влади зібралася повна зала. За словами другокурсника Євгена, високоповажні гості тут бувають нечасто. Студент каже, якби мав змогу звернутися до глави парламенту, сказав би лише одне: «Нехай йому стане сили навести лад у країні». Виступаючи перед студентами, Володимир Литвин відзначив особливу роль льотної академії в українській системі освіти й пообіцяв усіляко сприяти тому, щоб курсанти вчилися підкорювати небо не тільки на тренажерах.
Спілкуючись із кіровоградською пресою, Володимир Литвин наголошував на ажіотажі, який виник з приводу зустрічі глави парламенту з главою держави, що відбулася днями. Мовляв, спілкування між представниками влади є нормальною і природною справою. Проблема в тому, що в Україні такий діалог відсутній. Як сказав Голова Верховної Ради, найближчим часом про налагодження такого діалогу і не йтиметься. Бо нині триває протистояння двох представників влади. «Йде війна без правил, — сказав Володимир Литвин. — У ній вже перейшли на особистості». За таких обставин, підкреслив глава парламенту, сутички не уникнути, і розпочатися вона може ще до другого туру президентських виборів. Адже ніхто не захоче визнавати своє друге місце. Щоб згладити ситуацію, Володимир Литвин як компроміс укотре запропонував спеціальне засідання Верховної Ради за участю всіх керманичів країни. Нині ж діалог ведеться переважно в ефірах ток-шоу, підкреслив він.
Коментуючи чергове блокування трибуни, Володимир Литвин сказав, що працюючий парламент не потрібен передусім рейтингоносцям. Він поінформував, що має намір у наступний понеділок на засіданні погоджувальної ради оприлюднити власний проект постанови, яка передбачає автоматичне призупинення нарахування заробітної плати народним депутатам у разі блокування парламентської трибуни.
Відповідаючи на запитання журналістів, Голова Верховної Ради знову прокоментував україно-російські відносини, запевнивши, що розмови, які ведуться довкола цього питання, це лише нагнітання обстановки в рамках передвиборних технологій.
* * *
Крім того, в інтерв’ю місцевому телебаченню Голова Верховної Ради України Володимир Литвин повідомив, що зареєстрував днями три проекти постанов, які спрямовані на забезпечення соціальних прав громадян та дотримання державою соціальних гарантій для підтримання достатнього прожиткового рівня, насамперед, малозабезпечених громадян.
Проект першої постанови, за його словами, передбачає введення мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги для населення (до 1 січня 2011 року).
Проект другої Постанови «Про державне регулювання цін на споживчі товари, які мають суттєве соціальне значення для населення» має на меті підтримання купівельної спроможності громадян в умовах зростання цін, а також стабілізацію цінової ситуації на споживчому ринку в період фінансово-економічної кризи.
Третій проект передбачає недопущення порушень прав на працю та оплату праці в кризових умовах. У ньому керівник українського парламенту пропонує заборонити зупиняти виробництво, скорочувати чисельність працівників підприємств, зменшувати розмір заробітної плати, примушувати працівників оформлювати відпустки без збереження заробітної плати. Проектом також пропонується Кабінету Міністрів та Фонду державного майна у разі виявлення фактів порушення трудових прав працівників приватних підприємств вживати заходів щодо розірвання договорів купівлі-продажу та повернення приватних об’єктів у державну власність.
Прес-служба Верховної Ради України.