Позачергове засідання 4 вересня
Позачергове засідання було скликано на вимогу фракції БЮТ. Зранку депутати від Партії регіонів не блокували парламентську трибуну, як обіцяли напередодні, але двері до президії було підперто кріслом. Утім, о 10 ранку сесію відкрито не було: Голова Верховної Ради Володимир Литвин перебував із робочою поїздкою на Кіровоградщині, його Перший заступник Олександр Лавринович захворів, а заступник Микола Томенко намагався терміново вилетіти з Криму до Києва.
Заступник голови фракції Партії регіонів Ганна Герман заявила: «Партія регіонів може закрити очі на будь-які порушення Регламенту. Хоча за Регламентом сесія повинна відкриватися о 10.00. Цього зроблено не було, всі інші кроки будуть порушенням Регламенту. І всі прийняті рішення можуть бути оскаржені у суді».
У свою чергу, голова Комітету з питань правової політики Микола Міщенко зауважив, що БЮТ не міг передбачити таку ситуацію, що одразу все керівництво парламенту буде відсутнє. Розраховували, що позачергове засідання відкриє О. Лавринович, але всі ми під Богом ходимо і можемо захворіти. Тому довелося терміново викликати з Криму М. Томенка.
О 10.20 заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко відкрив позачергове засідання парламенту. У сесійному залі зареєструвався 241 народний депутат. І парламент запрацював у нормальному режимі. Микола Томенко заявив: «Те, що ми розпочали сесію о 10.20, це краще, аніж взагалі місяць не працювати парламенту».
Депутати ратифікували Протокол про збереження і стале використання біологічного та ландшафтного різноманіття до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, підписану в Києві 22 травня 2003 року. Цей Протокол є складовою частиною Карпатської конвенції, спрямованої на призупинення деградації біо- та ландшафтного різноманіття Карпат, невиснажливого використання природних ресурсів, вирішення гострих екологічних проблем регіону.
У другому читанні та в цілому прийнято законопроект про внесення змін до закону «Про службу в органах місцевого самоврядування», внесений Кабінетом Міністрів. Метою прийняття цього законопроекту є підвищення рівня відповідальності посадових осіб місцевого самоврядування за порушення вимог Закону України «Про боротьбу з корупцією» та присяги посадової особи місцевого самоврядування. Документом передбачається, що громадяни України, які вперше приймаються на службу в органи місцевого самоврядування, у день прийняття відповідного рішення складають присягу.
Деякі законопроекти, які було включено до порядку денного, не було підготовлено до розгляду профільними парламентськими комітетами.
Головуючий Микола Томенко оголосив перерву для консультацій керівників фракцій.
Депутати-регіонали знову заблокували парламентську трибуну, аргументуючи це непідготовленістю винесених на розгляд законопроектів. Позицію біло-блакитних оприлюднила на брифінгу Ганна Герман. Партія регіонів і надалі наполягала на розгляді законопроектів про підвищення соціальних стандартів — мінімальної зарплати та пенсії. Натомість присутній у парламенті Перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов звинуватив політичних опонентів у блокуванні розгляду законопроектів, які мають на меті вдосконалити діяльність органів місцевого самоврядування, чого якраз і очікують регіони. За його словами, із пакета з 40 законопроектів комітетами вже підготовлено 31, проте депутати-регіонали блокують законотворчу роботу і на рівні парламентських комітетів. На погоджувальній раді лідери фракцій не змогли досягнути компромісу, вимогу Партії регіонів — негайно розглянути законопроект про соціальні стандарти — підтримали лише комуністи. Головуючий закрив позачергове засідання Верховної Ради. М. Томенко повідомив, що під час погоджувальної ради було досягнуто домовленості, що кожна фракція і уряд делегує своїх представників до робочої групи з доопрацювання вищезгаданих законопроектів. «Сподіватимемося, що 8 числа знайдемо взаєморозуміння з цього питання», — сказав М. Томенко. Наступне пленарне засідання парламенту має відбутися у вівторок, 8 вересня.
Після закриття засідання заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко на брифінгу відзначив як позитив те, що парламент зміг ухвалити за день хоча б два законопроекти в цілому, і закликав представників від усіх фракцій працювати над узгодженням законопроекту щодо зростання соціальних стандартів у складі робочої групи, щоб виробити компромісний варіант. «Але цей компромісний варіант — закон про збільшення мінімальних зарплат і пенсій має бути узгоджений із внесенням змін до держбюджету і погоджуватися з урядом», — наголосив М. Томенко. Його подальший прогноз не вельми оптимістичний: вочевидь, роботу парламенту буде заблоковано і наступного тижня. «На сьогоднішній день я не бачу можливості, щоб у вівторок Верховна Рада стартонула з позитивної ноти і розглядала законопроект за законопроектом, — сказав М. Томенко. — Я не бачу поки що готовності опозиції діяти так, щоб парламент працював у нормальному режимі. Альтернатив небагато — або Верховна Рада працює і розглядає всі законопроекти, у тому числі і про соціальні стандарти, і не блокується трибуна. Альтернатива друга — якщо цей парламент вичерпав усі аргументи напередодні президентської виборчої кампанії, треба просити Партію регіонів написати 150 заяв і розпустити парламент». Заступник глави парламенту також запропонував запровадити відповідальність за блокування роботи сесії: якщо фракція приймає рішення про блокування, то вона мусить компенсувати бюджет Верховної Ради за втрачену роботу упродовж дня. У свою чергу, член бюджетного комітету ВР, депутат від Партії регіонів Володимир Макєєнко повідомив, що бюджетний комітет розгляне на своєму засіданні 8 вересня другий законопроект Партії регіонів про підвищення соцстандартів. За його словами, цей документ уже зареєстровано в парламенті, його називають компромісним, тому що там інші терміни підвищення соцстандартів. Якщо раніше регіонали пропонували підвищити зарплати і мінімальну пенсію з 1 липня 2009 р., то тепер — з 1 вересня 2009 року.
 
Фото Сергея КОВАЛЬЧУКА.