Центр незалежних споживчих експертиз «Тест» ще раз проаналізував якість представленого на нашому ринку згущеного молока. Заповзятливі виробники давно додають у нього рослинні жири та інші невластиві цьому продукту інгредієнти.

— Усі матеріали стосовно цього продукту ми передали до Антимонопольного комітету, — розповів на прес-конференції директор Центру Валентин Безрукий. — Гадаю, що відповідні справи буде порушено. Лежать наші матеріали й у Прем’єр-міністра. За деякою інформацією, вона доручила розібратися з фальсифікатом.

То чим годують нас нечесні молочарі? Торішнє тестування згущеного молока просто шокувало: деякі фальсифікатори майже повністю, на 90—95 відсотків, замінили у ньому молочні жири рослинними. А лише в чотирьох зразках із дев’яти експерти виявили рослинний жир, тоді як на етикетці про нього не було зазначено ні слова.

Цього літа «Тест» знову закупив згущене молоко для лабораторних досліджень. Цього разу солодкий продукт додатково перевірили на наявність барвників і сахарозамінників. Як з’ясувалося, два протестовані зразки містять рослинні жири. А в одній із марок  знайдено синтетичні замінники цукру, в тому числі ацесульфам К. Такий продукт не можна давати дітям до семи років, про що виробники й не подумали попередити покупця!

Молоко цільне згущене із цукром, відповідно до стандарту, повинно виготовлятися з пастеризованого, відновленого сухого молока випарюванням частини вологи у вакуум-випарних апаратах і консервуванням цукром. Згідно із ДСТУ 4274-2003 для його виробництва використовують молоко коров’яче цільне і знежирене, молоко сухе, вершки, маслянку (залишається під час виробництва масла), цукор звичайний і цукор молочний (лактозу), воду. А от рослинних білків, рослинних жирів, а також загущувачів, барвників, підсолоджувачів і консервантів у ньому бути не повинно. А насправді, щоб здешевити продукт, виробники йдуть на будь-які, навіть не зовсім законні хитрощі.

Для нового тестування відібрали шість марок вітчизняного згущеного молока із цукром, до того ж три з них перевіряли й минулого разу. Тоді у консервах  марок «Заречье» і «Бахмачконсервмолоко» знайшли немолочний жир. Цього разу у солодких виробах «Заречья» рослинний жир не виявили. А от «Бахмачконсервмолоко» продовжує працювати в тому ж дусі: торік його продукт містив 95 відсотків немолочного жиру, цьогоріч — 81,6. На наявності немолочного жиру «попалася» ще одна марка: у консервах «Вариатор» виявлено 81,8 відсотка немолочного жиру.

Виробники присмачили молочний продукт ще й діоксидом титану (Е171). Його виявили у трьох зразках — «Омка», «Білики» і «Вариатор». Наш ГОСТ такі вільності не вітає, тим паче що деякі дослідники вважають діоксид титану канцерогеном.

Не погребували автори молочних «шедеврів» й іншими ненатуральними продуктами. Синтетичний сахарозамінник, до того ж не один, а одразу три (ацесульфам калію Е950, аспартам Е951 і сахарин Е954) було виявлено у згущеному молоці «Білики». На упаковці знову ж ніякого згадування про замінники солодощів не було.

Під час дегустації та лабораторних аналізів оцінку «відмінно» отримали  вироби «Заречья» і «Першотравневого МКК». Продукт «Бахмачконсервмолоко» і «Веселая ферма» заслужили «незадовільно» — через наявність немолочного жиру. Оцінку «погано» поставили також згущеному молоку «Омка» (у ньому виявлено барвник) і «Вариатор» (за наявність барвника та немолочного жиру). Такий само вердикт винесено продукту марки «Білики» — через наявність барвників і замінників цукру.