Як працює «Київміськбуд», одна з найбільших та найперспективніших будівельних компаній, на власні очі пересвідчилися журналісти, побувавши у переддень професійного свята — Дня будівельника на головних об’єктах цієї організації.

Нашим гідом будовами Києва став Василь Козачук — віце-президент холдингу, людина, яка знає всі нюанси та проблеми будівельної галузі в нинішніх непростих реаліях не на словах, а на ділі, а отже, і відповіді на ці виклики. Перший — житловий масив Осокорки, 6. Зовсім недавно тут уже відсвяткували новосілля щасливі інвестори одразу трьох будинків. Тим часом на наступних майданчиках кипить робота. Усього зусиллями «Київміськбуду» на Осокорках,6 мають постати 11 новобудов. Завершити їх спорудження заплановано на 2011 рік. Серед цього масиву особливим акцентом буде п’ятий будинок. Він не просто найбільший, а й найновітніший. Головна його відмінність від решти, що там розташуються шість поверхів гаражів, великий басейн, торговельні та інші об’єкти інфраструктури.
— З такого будинку можна кілька днів узагалі не виходити — жити, відпочивати, вести бізнес, виховувати дітей, займатися спортом, — каже Василь Петрович.
Вражає своїм розмахом і будинок №1 на Осокорках, 9а. Його загальна площа більш як 31 тисяча квадратних метрів. Ще три тисячі мають зайняти офісні приміщення. Все це зводить трест «Київміськбуд-3».
— Ще півтора місяця і буде закінчено кладку секції №3, у жовтні плануємо завершити другу секцію, а в листопаді — третю, — ділиться планами перший заступник голови правління Валерій Безвинний. — Паралельно з монтажем тут також тривають опоряджувальні роботи та утеплення і оформлення фасаду. Загалом до таких висоток, як ця, особливі вимоги. Найперше це стосується пожежної безпеки, складніше і з подачею води.
— Як справляються із завданням і чи потрібні такі надвисокі споруди столиці, — запитую у Валерія Івановича.
— У нас для цього є все оснащення і технічні можливості, — запевняє, — тож готові будувати і 40- та 50-поверхівки, якщо матимемо замовлення. А вони, безперечно, будуть, бо, як відомо, вільної землі стає дедалі менше, тож висотне будівництво має перспективу, і ми над цим працюємо.
Після Позняків та Осокорків наш десант відвідав Троєщину. Це теж має бути подарунком від «Київміськбуду» — загальна площа всіх 11 будинків (обох черг забудови) — близько 280 тисяч квадратних метрів житла. Трудяться над цим завданням колективи одразу кількох підрядних організацій.
Та найбільше журналістів цікавило нещодавно проанонсоване будівництво житла для людей, що постраждали від афери «Еліта-Центру». Того дня ми побували на одному з таких об’єктів — на вулиці Лайоша Гавро, 1а. Там уже вирито котлован, будівельники саме забивали перші палі під майбутній фундамент. Будинок складатиметься з двох секцій — 20- та 24-поверхової. Місце досить комфортне — з обох боків озера.
— Планування квартир так і зроблено, що всі вікна виходитимуть саме на них, — зазначив віце-президент холдингу Василь Козачук. — Навколо також зелена зона, далеченько й від магістралі, а до станції метро «Петрівка» 15 хвилин пішки. За два роки в будинок мають заселитися люди.
Загалом квартир має бути 220. Із них, як пояснив Василь Козачук, 25 відсотків «Київміськбуд» має передати місту саме для потреб ошуканих інвесторів. «Ще на двох ділянках — це по Маяковського, 1/3 та Драгоманова, 40 — роботи будуть розпочаті в цьому році», — запевнив віце-президент холдингу. Розпочато будівництво і за адресою проспект Правди, 5. А загалом, за словами київміськбудівців, їхня організація має «доручення» звести 14 будинків, частину квартир в яких і передадуть постраждалим від афери «Еліта-Центру» (але розподіляти їх поміж самими «елітівцями» — не їхня компетенція!).
Та найбільші враження чекали на нас на НСК «Олімпійський». Як відомо, «Київміськбуд» — генеральний підрядник реконструкції стадіону, тож на цій велетенській будові все працювало, як злагоджений механізм. Загалом на об’єкті щодоби трудиться 1000 робітників, задіяно новітню техніка. На сьогодні тут повністю проведено демонтаж, вивезено й утилізовано «розлами» старого стадіону, здійснено прокладання нового надсучасного колектору. Закладено перший ярус та ВІП-зона (на знімку). Одне слово, це величезний котлован, де все клекотить, кипить, вирує, але за якоюсь певною логікою та кимось заданим чітким ритмом.
— Етап «деструкції» подолано, розпочався період реконструкції, — оптимістично і напівжартома розпочав своє спілкування з журналістами головний інженер АТ ХК «Київміськбуд» Олександр Галицький. А складність даного проекту, зізнався він, у тому, що весь комплекс робіт треба здійснити на місці колишнього стадіону, а отже, підготовчі роботи та демонтаж забрали чимало часу й сил. Але з цим уже майже впоралися, тепер готуємося до встановлення покриття.
До речі, працюють будівельники на вітчизняних матеріалах. Кажуть, так і дешевше, і надійніше. Всі закупки ведуть лише через жорстку процедуру конкурсів та тендерів. Що дає змогу берегти кожну державну копійку й підтримувати вітчизняного виробника.
— У нас за плечима понад півстолітній досвід будівництва, розповідає Олександр Галицький, збережено найуніверсальніші структурні підрозділи, галузеві комбінати — від проектних, установ, виробників будівельних матеріалів, транспортних підрозділів до підземних та висотних, тож організувати роботу було нескладно. До речі, стару будівлю стадіону також свого часу зводила ця компанія. Тепер їй, як то кажуть, і карти — в руки.
Дізналися журналісти того дня і про плани на перспективу від «Київміськбуду». Коригуються і узгоджуються плани компанії про продаж житла в розстрочку та введення програми оренди житла з правом викупу, проводяться правовстановлюючі процедури для закладання нових будівельних майданчиків, замовляються нові проекти майбутніх будинків...
— У нас ще в резерві чимала задільна програма не на один рік, — з філософією оптимізму резюмує президент компанії Петро Шилюк. — Сподіваємося, що ситуація не погіршиться в ціновій політиці, повернуться до столиці відпускники, завирує знову політичне життя, настане певна стабілізація в країні.
А поки що, за словами П. Шилюка, «стратегічна програма холдингу — вижити». Втім, у мене після відвідин новобудов «Київміськбуду» стосовно цього сумнівів майже не залишилось, бо криза — явище тимчасове, а право на житло ще ніхто не відміняв.
Нещодавно керівникові «Київміськбуду» присвоєно звання Героя України. Щиро вітаємо П. Шилюка з високою державною відзнакою.
Фото прес-служби «Київміськбуду».