П’ять кримінальних справ порушили податківці Вінницької області за фактами ухилення від сплати податків керівниками цукрозаводів області. За словами прес-офіцера управління податкової міліції ДПА у Вінницькій області Ольги Шишківської, на одній з цукроварень податки спробували умисне сховати у так звану податкову «яму».
Керівництво цукрозаводу замовило маркетингове дослідження в однієї з комерційних фірм Запорізької області. Робота, як з’ясувалося, не з дешевих — сім мільйонів гривень(!) переказало підприємство за її виконання. Названу суму включили до валових витрат заводу.
Однак фірма, яка нібито займалася маркетинговими дослідженнями, виявилася фіктивною. Під час перевірки податківці встановили, що вона існує лише на папері — ні офісного приміщення, ні штатних працівників у наявності не було. У штаті офіційно значився тільки директор — 90-річна бабуся, до того ж визнана лікарями недієздатною, прикутою до ліжка.
Крмінальну справу у даному випадку податківці порушили за умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. За результатами перевірки фінансової діяльності заводу вже донараховано несплачених податків і штрафів на суму більше трьох мільйонів гривень.